Björn Sprängare tycker det är olyckligt att förbundsstyrelsen hamnat i en förtroendekris. Foto: Lars Nilsson

Förre ordföranden i Jägareförbundet: ”En förtroendekris”

Premium

Förre förbundsordförande Björn Sprängare menar att den öppna strid som rasat inom Jägareförbundet den senaste veckan handlar om en förtroendekris, som är djupt olycklig. Han berättar också om vilken roll han har i arbetet med att hitta en ny ordförande.

Björn Sprängare blev ombedd av nuvarande ordförande Torbjörn Larsson att närvara vid ett möte i Västerås med länsordförandena från varglänen, vilka undertecknat en debattartikel där det varnades för ett närmande till Världsnaturfonden, WWF.

”Jägareförbundet ska inte ge bort initiativet i vargfrågan”

– Anledningen till att jag var med på mötet, vilket man kan fundera över om det var lämpligt, var att jag var med om att ta beslutet att lämna WWF:s förtroenderåd. Torbjörn ville att jag skulle ge en bakgrund till hur vi resonerade när vi gick ur. Men diskussionen kom ju att handla om något helt annat. Jag hade ju egentligen ingenting att tillföra, säger Björn Sprängare.

Anders Olsson, ordförande för Jägareförbundet Värmland, var en av dem som deltog på mötet. För Svensk Jakt har han berättat att Björn Sprängare propagerade för att Jägareförbundet skulle närma sig WWF och skaffa sig en stark internationell allianspartner.

Djup spricka i region Mitt efter ”Axdorff-affären”

Björn Sprängare tycker dock inte det är en korrekt bild.

– Jag lägger mig verkligen inte i vad styrelsen och Jägareförbundet gör idag, det har jag inget med att göra. Jag berättade att när vi lämnade förtroenderådet konstaterade vi att vi har gemensamma uppfattningar i de allra flesta frågorna. Den enda fråga där vi skiljer oss från WWF är vargen och då kan man diskutera hur angelägen och allvarlig den frågan är. Vi tyckte att den då var så allvarlig att vi beslöt oss för att lämna förtroenderådet.

– Jag har fortfarande uppfattningen att det finns väldigt mycket som förenar Jägareförbundet och Världsnaturfonden, men självklart är det den nuvarande styrelsen som bestämmer vad som gäller framåt. Det lägger jag mig inte i. Det är inte min roll, säger Björn Sprängare.

 

Tycker du att Jägareförbundet borde närma sig WWF?

– Även om jag har en åsikt så har jag ingen anledning att uttala den. Det är inte min sak att uttala mig om vad styrelsen gör.

 

Vad tycker du om att Rickard Axdorff fick lämna styrelsen i Jägareförbundet?

– Det har jag inga kommentarer till. Jag vill inte lägga mig i den frågan.

 

Kan de här bråken skada Jägareförbundet?

– Det finns alltid olika uppfattningar i ett förbund. Det ska finnas olika uppfattningar, det är själva drivkraften i en folkrörelse. Men sedan kommer man till hur man hanterar konflikter. Det handlar också om ett förtroendekapital som man arbetar upp. Om förtroendekapitalet börjar svaja och man inte litar på varandra – det är inte bra. Det är definitivt inte bra när personer uttalar att de inte har förtroende för styrelsen och styrelsens arbete. Jag vet inte om det skadar förbundet, men det är olyckligt att man hamnar i en förtroendekris.

 

I referensgrupp

Björn Sprängare kommer även sitta med i den referensgrupp som ska hjälpa valberedningen i arbetet med att hitta en efterträdare till Torbjörn Larsson som aviserat att han inte ställer upp för omval vid nästa förbundsstämma.

 

Vilken är din roll i referensgruppen?

– Jag vill understryka att referensgruppen har ingenting att göra med nomineringen av ledamöter. Jag vill inte ta något ansvar för de förslag och nomineringar som görs av valberedningen som är fullständigt suverän. Min roll är att beskriva vad jobbet som förbundsordförande innebär, jag jobbade fem år som ordförande.

Så ska en ny förbundsordförande utses – intern referensgrupp utsedd

Björn Sprängare menar att valet av ordförande blir situationsanpassat.

– Man kanske inte ska ha samma typ av ordförande i varje period. En viss period har man behov av en viss typ av personlighet.

Sprängare dementerar också att han vid mötet i Västerås representerade valberedningen.

– Jag sitter i en referensgrupp och det har ingenting med valberedningen att göra, slutar Björn Sprängare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev