Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss där utfodring av vilt kan förbjudas. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) anser att förslaget kan leda till minskade viltskador. Foto: Martin Källberg & Kjell-Erik Moseid

Regeringen öppnar för förbud mot utfodring av vilt

Regeringen vill i enskilda fall förbjuda utfodring av vilt. Det framgår i en lagrådsremiss som innehåller förslag till ändringar i jaktlagen som ger länsstyrelserna makt att besluta om förbud mot eller villkor för utfodring av vilt som inte hålls i hägn.

Regeringskansliet uppger i ett pressmeddelande att ”länsstyrelserna föreslås ges denna möjlighet i de fall det behövs för att förebygga eller minska risken för trafikolyckor med vilt eller då det finns risk att viltet orsakar allvarliga skador på egendom.”

Nytt försök med förbud mot utfodring

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober i år.

– Behovet av att minska de skador och olyckor som orsakas av vilt är stort och det här förslaget ger en sådan möjlighet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i pressmeddelandet.

Ministern nöjd med ökad vildsvinsavskjutning – förbereder nu ett nytt utfodringsförslag

Regeringen uppger att vilt årligen orsakar omfattande skador på jord- och skogsbruket. Vilt är också i stor omfattning inblandat i trafikolyckor.

”Frivillig samverkan inom viltförvaltningen är sannolikt det bästa sättet att komma till rätta med problematiken. Av olika skäl är sådan samverkan inte alltid möjlig. Det behövs därför ytterligare verktyg för att hantera problemen, och där kan möjligheten att begränsa utfodring av vilt bidra”, skriver Regeringskansliet i sitt pressmeddelande.

 

Tummen ned från förbundet

Jägareförbundet har tidigare gjort tummen ned för regeringens planer att låta länsstyrelsen besluta om utfodringsförbud. Förbundet varnar för att detta kan bli en form av angiverisystem där 21 olika länsstyrelser kan göra lika många tolkningar av förordningstexten och därmed reglerna, vilket inte blir rättssäkert.
Jägareförbundet anser vidare att felaktig och överdriven utfodringen kan hanteras med befintlig lagstiftning, men att det kan behövas vägledning för länsstyrelserna.

 

Riksdagen sa nej

Den 26 oktober 2016 sa riksdagen nej till förbud mot utfodring. Regeringen ville den gången inte ha ett generellt förbud eller villkor för utfodring av vilt.

 

[totalpoll id=”166970″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev