Landsbygdsminister Jennie Nilsson avslöjar för Svensk Jakt att regeringen kommer lägga fram ett nytt utfodringsförslag till riksdagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ministern nöjd med ökad vildsvinsavskjutning – förbereder nu ett nytt utfodringsförslag

Vildsvinsavskjutningen ökade med 30 procent på ett år. Något som gläder landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Hon avslöjar även att utfodringsfrågan åter kommer upp på riksdagens bord. Förmodligen strax efter årsskiftet.

Från 112.000 till 146.000 fällda vildsvin på ett år. Landsbygdsminister Jennie Nilsson tycker det är jätteglädjande siffror.
– Vi har aktivt, under lång tid arbetet tillsammans med berörda aktörer för att komma till rätta med en situation där vi har alldeles för mycket vildsvin. Den trettioprocentiga ökningen av avskjutningen det senaste året är ett bra kvitto på att de förändringar som vi gör faktiskt gör nytta. Det visar också vad man kan åstadkomma när alla parter tar ansvar i en fråga.

Vildsvinsjakten ökar dramatiskt

Vad gör regeringen för att minska vildsvinsskadorna för lantbruket?
– Vi har tagit ett helhetsgrepp runt de här frågorna och har succesivt lagt fram förslag som ökar möjligheten att jaga. De förslag vi har på gång nu handlar om att öka intresset ytterligare för vildsvinsjakt och där handlar det om en bättre avsättning av vildsvinsköttet, så att det når marknaden. Vi vill helt enkelt se mer vildsvinskött på tallrikarna. Det är ett klimatneutralt och klimatsmart kött som bör användas på ett klokt sätt, säger Jennie Nilsson.

 

Gratis trikintester

Regeringen och samarbetspartierna C och L satsade i höstbudgeten 20 miljoner kronor till att subventionera trikintester av vildsvin. Om ett trikintest kostar 150 kronor räcker det till att testa 133.000 vildsvin.
– Vi håller också på att utreda andra förslag som är på väg fram till riksdagen, exempelvis utfodringen. Det här är en långsiktigt pågående process för att komma till rätta med problemen för jordbruket och näringsidkare men även för att minska viltolyckorna.

 

Foto: Ingemar Pettersson

Nytt utfodringsförslag

För fyra år sedan sade riksdagen nej till regeringens förslag om utfodringsförbud. Ett förbud som regeringen ville införa för att minska viltskadorna för lantbruket.
– Det var olyckligt att det blev så. Utifrån de direktiv vi fick från riksdagen håller vi nu på med att anpassa propositionen till ett omvänt förhållande. Frågan bereds nu. Ambitionen och förhoppningen är att kunna skicka tillbaka förslaget till riksdagen någon gång på det nya året, säger Jennie Nilsson och tillägger att frågan är komplex.

 

Nej till förbud

När frågan behandlades i riksdagen 2016 stod det klart att en majoritet inte ville ha ett generellt förbud mot utfodring utan att det i stället ska vara tillåtet, som i dag, men att det i enskilda fall ska kunna förbjudas.
– Det är en juridiskt komplicerad process som kräver mer av länsstyrelserna och som även kräver mer samverkan mellan berörda aktörer. Man har gjort det krångligare att få det här på plats men vi kommer att lösa det, säger Jennie Nilsson.

Riksdagen säger nej till förbud mot utfodring

Långbänk?

I april i år tog regeringen beslut som syftar till att få till stånd enklare regler för småskalig försäljning av vildsvinskött direkt till konsumenter. Flera myndigheter fick olika slags uppdrag att utreda frågan.
Finns det risk att frågan hamnar i långbänk på grund av dessa utredningar?
– Vi driver på och man jobbar så fort man kan. Den politiska viljeinriktningen är tydlig; vi ska skapa förutsättningar för jägare att sälja vildsvinskött och öka försäljningen till viltanläggningar. Men för att få det på plats krävs bland annat register och förordningsförändringar, slutar Jennie Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev