Det blir inget förbud mot utfodring av vilt. Det står klart efter beslut i riksdagen. Foto: Olle Olsson

Riksdagen säger nej till förbud mot utfodring

Det blir inget förbud mot utfodring. Det står klart efter att riksdagen sagt nej till regeringens förslag.

Regeringen vill att ha ett generellt förbud eller villkor för utfodring av vilt. Riksdagen håller med om att det finns skäl att reglera utfodring av vilt men tycker att regeringens förslag går alltför långt. Riksdagen säger därför nej till förslaget med röstsiffrorna 164 mot 147.

 

Kommit fram till kompromiss

Företrädare för allianspartierna i Miljö- och jordbruksutskottet skrev inför dagens debatt och beslut i ett gemensamt pressmeddelande: ”Precis som alliansen har berörda organisationer lämnat in synpunkter på hur regeringens proposition bör omarbetas. Nu har dessutom LRF, Svenska Jägareförbundet och Jordägarförbundet kommit fram till en kompromiss kring åtgärder för viltskador som de presenterat för regeringen. Vi tycker att regeringen ska lyssna på de aktörer som berörs av lagstiftningen och återkomma med ett förslag som är tydligt och lätt att tillämpa.”

Även Sverigedemokraterna har sedan tidigare gjort klart att partiet är emot ett utfodringsförbud. Sverigedemokraterna skrev i en tidigare publicerad debattartikel på Svenskjakt.se att ”Tyvärr är detta bara ett i raden av exempel på att den nuvarande regeringen saknar förståelse för landsbygdens villkor i allmänhet och jaktfrågor i synnerhet.”

 

Svidande nederlag för regeringen

Att det inte blir något förbud mot utfodring är ett svidande nederlag för regeringen. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) riktade hård kritik mot Centern och Sverigedemokraterna redan innan dagens beslut.

– Det förvånar mig att oppositionen inte har insikten om den tunga vardag som många lantbrukare har och tar sitt ansvar. Det är dessutom är tydligt att LRF vill att utfodringen ska regleras, sa Sven-Erik Bucht i en intervju med Land Lantbruk.

Sven-Erik Bucht menar att regeringens förslag skulle fått verklig effekt. Till exempel hade ett stopp av utfodring under växtperioden varit ”ett effektivt sätt att komma åt viltets härjningar”.

 

˝Illa genomtänkt och slarvigt förslag”

Det är dock inget som Moderaterna håller med om.

– Regeringen har kommit med ett illa genomtänkt och slarvigt förslag. Nu skickar vi tillbaka det till skrivbordet för att göra om och göra rätt då problemet med en okontrollerad vildsvinstam fortfarande kvarstår. Naturligtvis ska felaktig utfodring av vildsvin och annat klövvilt och de skador som den orsakar stoppas, men att införa ett generellt förbud mot utfodring är helt fel väg att gå. Beslut om jakt och viltvård ska fattas lokalt, i samråd mellan dem som berörs, säger Åsa Coenraads (M) i ett pressmeddelande efter dagens beslut.

 

Jägareförbundet mot utfodringförbud

Även Svenska Jägareförbundet har varit starkt kritiskt till förslaget om utfodringsförbud. Jägareförbundet skrev i en debattsvar till Sven-Erik Bucht att ”Förbundet värnar den svenska, etiska grundprincipen att viltstammarna ska regleras genom jakt. Inte svält.” Debattartikeln var undertecknad av förbundsordförande Björn Sprängare 

 

Se beslutet i riksdagen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev