Vildsvinsjakten ökar och jägarna får beröm av Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Vildsvinsjakten ökar dramatiskt

Jägarna har hörsammat uppmaningen och ökat vildsvinsavskjutningen med 30 procent på ett år. Från 112.000 till 146.000 fällda djur. En bedrift som jägarna ska ha beröm för, kommenterar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Svensk Jakt Publicerad 14 oktober 2020 - 11:22

Jägarnas avskjutningsrapporter för jaktåret 2019–2020 är nu sammanställda och analyserade av ansvariga på Jägareförbundet. De visar en dramatisk ökning av vildsvinsjakten där antalet fällda djur har ökat med 30 procent jämfört med föregående jaktår.

– Det finns många troliga förklaringar till att jägarna fällt fler vildsvin. Dels ökar kunskapen om hur man jagar vildsvin på ett effektivt sätt, dels har det varit ollonår på vissa håll i landet vilket medfört att stammen ökat, dels har jägarna fått tillgång till nya verktyg i jakten som exempelvis mörkersikten, säger Daniel Ligné i ett pressmeddelande.

 

Jägarna tar ansvar

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent Foto: Madeleine Lewander

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent anser emellertid att viltförvaltning måste ses i ett längre perspektiv än bara ett år. Därför kan man inte dra för långtgående slutsatser av att avskjutningen ökat från 112.000 vildsvin jaktåret 2018–2019 till 146.000 2019–2020.

– Ofta framförs synpunkter på att vi inte jagar tillräckligt med vildsvin. Dessa siffror talar klarspråk. Jägarna tar ansvar och ska ha beröm för det de uträttar. Ska vi bli ännu effektivare behövs ett ännu bättre samarbete med lantbruket.

 

Uppmaning till myndigheter

Daniel Ligné lyfter fram jägarnas behov att få avsättning för köttet som ytterligare incitament för ökad jakt. Regeringen har aviserat ett system där jägarna får sälja vildsvinskött direkt till konsument, men ännu har detta inte blivit verklighet.

– När jägarnas egna frysboxar är fulla och de inte får sälja köttet slutar många att jaga. Ingen jägare vill skjuta djur och gräva ned ett klimatsmart och gott kött. Vi uppmanar därför myndigheterna att verkligen jobba på med reglerna så att jägarna får sälja vildsvinskött. Behovet har blivit ännu tydligare nu när avskjutningen ökat så mycket, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram