Jägareförbundet Mittnorrlands stöd till utfodring av vilt har uppskattats av föreningens kretsar och medlemmar. Foto: Lars Nilsson

Stort intresse för stödutfodring av vilt

Jägareförbundet Mittnorrlands initiativ för stöd till utfodring av rådjur och annat vilt är uppskattat. Kretsarna står i kö för att få del av de 100.000 kronor som finns avsatta.
– Det är många som gör ett fantastiskt arbete, och vår insats är bara ett litet bidrag i det stora arbetet för att hjälpa viltet under en besvärlig vinter, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland.

Två rejäla snöfall har drabbat Jämtland och Västernorrland. På många ställen ligger det över en meter snö, och det drabbar främst rådjuren som kämpar hårt för att överleva. Kylan har dessutom tagit de norra delarna av landet i ett kraftigt grepp med dygnstemperaturer ner och under -20 grader.

Det är en svår vinter och långt till våren.

I mitten av januari tog Jägareförbundet Mittnorrlands ett styrelsebeslut om att avsätta pengar för stödutfodring. Kretsarna i föreningen har möjlighet att söka 7.000 kronor per krets för kostnader kopplade till utfodring.

 

Rådjuren svälter i snömängderna – Jägareförbundet ställer upp och ger hjälp

Många vill hjälpa

Gun Fahlander.

Intresset har varit mycket stort.

– Ja, jag kan inte säga exakt hur mycket pengar vi har delat ut, men det var många som hörde av sig direkt och därefter har det varit en strid ström, säger Gun Fahlander.

Ett problem har dykt upp. Det är av allt att döma brist på lämpligt foder, men i jägarkåren finns en vana att lösa problem.

Spannmålskross, potatis och ensilage är ett bra komplement till foderpellets.

 

Så stödutfodrar du rådjur

Samarbete

Snö ligger djup, men än så länge som lössnö, och det är ändå en fördel framför skare och isbildning.

– Det är ett riktigt pådrag nu. Det är kämpigt för det vilda men det är också många jägare och andra människor som gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa djuren över vintern. Det här hade börjat långt innan vi avsatte pengar, men vi har också sett att vårt bidrag är uppskattat, säger Gun Fahlander.

Privatpersoner utan en koppling till Jägareförbundet har också hört av sig för att få ekonomiskt bidrag till stödutfodring.

– Där har vi sagt att det här i första hand riktar sig till våra medlemmar och kretsar, men att det självklart går att kontakta kretsen för att få till ett samarbete, säger Gun Fahlander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev