Älgarna har det tufft denna vinter och nu kommer rapporter om att det hittas döda älgar, både vuxna och kalvar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Döda älgar i spåren av den tuffa vintern

Det rapporteras om något fler döda älgar denna vinter jämfört med tidigare år.
– Det är från nu och framåt som älgen har det som tuffast, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

Torbjörn Lövbom

Torbjörn Lövbom, ledamot i Jägareförbundets styrelse och boende i Västerbotten, berättar att det nu hittats döda vuxna älgar. Att hitta döda kalvar som inte klarar vintern är inte ovanligt.

– Det har hittats två ekipage av ko och kalv intill varandra. Jag tror inte snödjupet i sig är något stort problem eller att det skulle vara akut foderbrist. Däremot tror jag älgarna får i sig mycket snö och is vid betningen. Det går åt energi att smälta isen och det tar mycket energi för älgen att komma åt födan, säger Torbjörn Lövbom.

 

Snö och is

Björn Sundgren är inne på teorin att älgen kan få så kallad skvalpmage, alltså svullen mage efter att ha fått i sig för mycket vätska av all is och snö. Han berättar att det kommer rapporter från i stort sett hela Norrbotten om döda älgar och att det rör sig som om något fler jämfört med tidigare år. Rapporterna handlar också om att man sett älgar med svälld mage.

Björn Sundgren

Han tror inte snödjupet är något större problem för älgen.

– Däremot kan jag tänka mig att det på vissa håll i södra Norrland, där det är upp emot två meters snödjup kan medföra problem. Här i Norrbotten har vi en mer normal vinter och vi har inte haft någon

skare som ställt till det för hjortdjuren. Däremot var det en blida i mitten av december som gjorde att det frös på träden och sedan dess har det inte tinat, så visst kan älgarna få i sig för mycket is och snö via fodret, säger Björn Sundgren.

Han berättar att det är lite ovanligt att ändå så pass många älgar hittats döda denna tid. Normalt brukar älgen ha det som tuffast i norrlänen från senare delen av mars och fram mot början av maj.

Torbjörn Lövbom tror det kan handla om en kombination av faktorer och lanserar idén med att ta pengar ur älgvårdsfonden till stödutfodring.

 

Försvagade älgar

Jonas Malmsten

Jonas Malmsten, veterinär, säger att problemet förmodligen är tredelat:

– Älgen måste röra sig i djup snö, och kan kanske inte välja foder fritt i landskapet. Dessutom måste den tina is och snö. Men, och det är ett viktigt men, mycket handlar ju även om i vilken kondition djuren hade när vintern kom och vilken kondition de hade till och med även förra vintern. Återhämtar sig inte en älg ordentligt från en hård vinter under sommaren så går den liksom in i nästa vinter på minus. Och det minuset kan följa med i ett par år om omständigheterna är dåliga. Så vi måste i älgsammanhang även blicka bakåt för att förklara det som sker nu, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev