Kustområdet i delar av Västernorrland har fått väldigt mycket snö. Det drabbar bland annat älgarna, där många dör eller måste avlivas. Foto: Lars-Henrik Andersson

Apatiska älgar avlivas i Västernorrland

Extremt mycket snö i Västernorrland drabbar de vilda djuren. Snödjupet i kustområdet är på sina ställen 1,7 meter eller mer, och det drabbar främst älg och rådjur.
– Jägarna har avlivat 20–30 älgar som varit halvdöda. De ligger på isar och lite varstans, säger Roger Wiklander, NVR-ansvarig polis i region Nord.

Det är främst ett område runt Kramfors, Härnösand, Timrå och Sundsvall som fått mycket stora mängder snö.

Snön kom efter att vandringsälgar sökt sig ner till kusten för att komma bort från snön på högre höjder.

Upp emot två meter snö i delar av området runt Kramfors, Härnösand, Timrå och Sundsvall drabbar älg och rådjur hårt. Karta: Google Maps

Värsta vintern

Situationen blev istället värre.

– Vi får gå tillbaka till 60-talet för att få en jämförbar vinter, säger Roger Wiklander.

Vandringsälg är inte ovanligt i området. De söker sig ner i dalgångarna för att komma till marker med ett lägre snödjup. I år har älgarna gjort misstaget att vandra till områden som för närvarande har mer snö än de områden de lämnat.

Snödjupet har ökat dramatiskt sedan årskiftet, men älgarna blir kvar.

Under de senaste veckorna har många djur självdött. Andra har avlivats av jägare, och fler kommer att avlivas den närmaste tiden.

– Vi har gett ett generellt tillstånd att avliva älgarna om de bedöms som så svaga att de annars kommer att dö. Det räcker att jägarna rapporterar till oss i efterhand, vi betecknar det som vilt som lider, säger Roger Wiklander.

 

Ligger halvdöda

Han beskriver älgar som ofta hittas på isar, där snödjupet är något lägre. Andra älgar har helt enkelt blivit liggande i snön och tar sig inte vidare. De är apatiska och reagerar inte ens för en skoter.

– Vi har kört intill dem och skjutit på en halvmeter, säger Roger Wiklander.

Värst var situationen för några veckor sedan. De älgar som i första hand drabbats har varit små och väldigt magra. Roger Wiklander har en teori om att fler milda vintrar i rad gjort att även svagare individer överlevt.

Nu drabbas de svaga först av alla när naturen visar sig från sin kargaste sida.

– Vi ser också mycket mer viltolyckor med älg. Bara på järnvägen har haft 150 älgolyckor under en period då vi förra året hade 22 olyckor, säger Roger Wiklander.

 

Svår situation

Höga snöplogkanter innebär att både rådjur och älg har svårt att ta sig från vägarna. Längs en del vägar är plogkanterna upp till 2,5 meter höga.

Roger Wiklander har ändå sett en liten förbättring den senaste tiden. Både älg och rådjur verkar stanna i områden där de har chansen att överleva. Jägarna har också gjort stora insatser för att hjälpa djuren.

– I Kramfors har jägarna plogat upp en parallellväg till riksväg 90, där det också utfodras. Det håller djuren borta från trafiken, säger Roger Wiklander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev