torsdag 23 september

Publicerad 8 februari 2021 - 13:29

Regeringens förslag innebär att länsstyrelsen ska kunna förbjuda utfodring för att minska risken för trafikolyckor eller för att viltet orsakar allvarliga skador i jord- och skogsbruk.

Regeringens förslag innebär att länsstyrelsen ska kunna förbjuda utfodring för att minska risken för trafikolyckor eller för att viltet orsakar allvarliga skador i jord- och skogsbruk. Foto: Lars Nilsson

Förbundet gör tummen ned till regeringens förslag på utfodringsförbud

Jägareförbundet motsätter sig regeringens planer att låta länsstyrelsen besluta om utfodringsförbud.
– Förslaget bygger mer eller mindre på ett angiverisystem där 21 olika länsstyrelser kan göra lika många tolkningar av förordningstexten och därmed reglerna vilket inte blir rättssäkert. Särskilt med hänsyn till de kriterier som föreslås ligga till grund för ett beslut om förbud mot utfodring av vilt, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

I en promemoria – Utfodring av vilt – som i slutet av november skickades ut till myndigheter och organisationer för synpunkter beskriver regeringen vilka ändringar de vill genomföra i jaktlagen för att begränsa utfodringen av vilt.

Sammanfattningsvis innebär förslaget att länsstyrelsen ska kunna förbjuda utfodring för att minska risken för trafikolyckor eller för att viltet orsakar allvarliga skador i jord- och skogsbruk.

Ett sådant förbud ska avse ett begränsat område och gälla för en begränsad tid. Länsstyrelsen ska också se till att förbudet följs, och får möjlighet att utdöma vite till den som inte sköter sig.

Redan 1 juli 2021 ska de ändringar i jaktlagen som gör det möjligt att förbjuda utfodring vara genomförda, enligt regeringens promemoria.

Nytt försök med förbud mot utfodring

Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson sa i en intervju med Svensk Jakt direkt efter att regeringen lagt sitt förslag hans bedömning är att det nya förslaget inte får samma långtgående negativa effekter som det som avvisades av riksdagen 2016. Men att det finns skrivningar som måste förtydligas och utvecklas står klart.

 

Remissvar

Och nu har Svenska Jägareförbundets remissvar kommit.

– Jägareförbundet tycker fortfarande att det behövs justeringar. Bland annat faktamässigt stöd för att ett utfodringsförbud leder till minskande skador på odlingsmark. Men det pågår forskning. Det bästa hade ju varit att regeringen inväntar resultatet innan man beslutar om nya regler, säger Jesper Einarsson, i ett pressmeddelande från förbundet.

– Förslaget bygger mer eller mindre på ett angiverisystem där 21 olika länsstyrelser kan göra lika många tolkningar av förordningstexten och därmed reglerna vilket inte blir rättssäkert. Särskilt med hänsyn till de kriterier som föreslås ligga till grund för ett beslut om förbud mot utfodring av vilt. Ett exempel på detta är att det enbart räcker med en synobservation av vilt som färdas i en riktning mot ett område där de, kanske, kan orsaka skada, fortsätter Jesper Einarsson.

 

Regleringar

Jägareförbundet anser att felaktig och överdriven utfodringen kan hanteras med befintlig lagstiftning, men att det kan behövas vägledning för länsstyrelserna. En sådan vägledning kan Jordbruksverket ta fram, anser förbundet.

Jägareförbundet menar också att det kan behövas regleringar av utfodring i närheten av asfalterade vägar och järnvägar samt i närheten av odlad gröda, om det förekommer allvarliga skador.

Förbundet anser dock att ett förbud mot utfodring av vilt på den egna fastigheten är en inskränkning i äganderätten.

 

Läs även

Hela remissvaret från Jägareförbundet (pdf)

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram