Regeringen har idag lagt fram en lagrådsremiss om licens på vapenmagasin, trots ett massivt motstånd i riksdagen. Förslaget rör i första hand magasin till hel- och halvautomatiska vapen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen: Nytt förslag på licens för vapenmagasin

Premium

Trots ett massivt motstånd i riksdagen återkommer regeringen med att lägga fram förslag på licens för vapenmagasin. Kravet gäller magasin till hel- och halvautomatiska vapen och har redan fått skarp kritik.

Boo Westlund Publicerad 3 september 2020 - 15:33

I en remiss som nu överlämnas till Lagrådet föreslås krav på reglering av vissa större magasin. Förslaget om licens på vapenmagasin har varit en återkommande punkt på regeringens dagordning och även denna gång kan det leda till ett bakslag i riksdagen.

 

Regeringen kämpar för licens på vapenmagasin

Vissa vapen

Det nu lagda förslaget gäller löstagbara magasin med utrymme för 10 patroner eller mer. Förslaget slår i första hand hårt mot vissa tävlingsvapen, men även mot halvautomatiska jaktvapen.

 

Förslaget om reglering av vapenmagasin röstades ner

I samma lagrådsremiss föreslår även regeringen lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare, som inte längre ska jämställas med skjutvapen. I stället ska ljud­dämpare omfattas av samma regler som ammu­nition.

 

Starkt kritisk

Pia Clerté.

Redan nu höjs dock kritiska röster mot förslaget. På sin Facebooksida skriver exempelvis sportskytten och opinionsbildaren Pia Clerté:

”Regeringen lägger alltså för fjärde gången fram ett förslag som innebär tillståndsplikt på magasin? […] Riksdagen sade nej till detta så sent som i april 2020.

Riksdagen har även röstat igenom 15 tillkännagivanden inom vapenlagstiftningen som det åligger regeringen att genomföra. Istället väljer man alltså att lägga en proposition om tillståndsplikt på magasin IGEN.”

Hela förslaget kan du läsa här.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram