Publicerad 15 april 2020 - 12:38

Dagens riksdagsdebatt om löstagbara vapenmagasin var över på mindre än en timme. Foto: Lars-Henrik Andersson

Snabbt avklarad riksdagsdebatt om vapenmagasin

Premium

I stort sett endast kända ståndpunkter framfördes när riksdagen under onsdagen i en kort debatt utan replikskiften behandlade regeringens proposition om tillståndsplikt för löstagbara magasin. Inget tyder på annat än att förslaget röstas ner redan under morgondagen.

Kanske berodde den snabbt avklarade debatten på att alla argument var kända sedan tidigare, kanske på coronapandemin som innebar att inte samtliga partier kunde ställa sina experter på området i talarstolen. Vikarier hade behövt tillkallas.

En debatt som denna inleds vanligtvis av regeringspartierna. Men eftersom Socialdemokraternas representant var försenad, och Miljöpartiet inte hade någon ledamot på plats, gick i stället ordet till näst största parti.

 

Lyfte jägare och sportskyttar

Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

– De flesta remissinstanser har sagt nej till förslaget och ändå fortsätter regeringen sin envisa kamp för att göra det svårare för landets jägare och sportskyttar. Varje vapenägare kontrolleras dagligen. Tänk om regeringen hade haft en sådan kontroll på kriminaliteten och brottslingarna i Sverige, sa Sten Bergheden (M).

Bergheden fortsatte med att lyfta jägare och sportskyttar. Han beskrev hur jägarna arbetar med viltvård och trafikeftersök, hur sportskyttar tränar och tävlar för Sverige med mycket goda resultat.

– Att regeringen trots detta försöker lägga nya förslag som både kommer att försvåra, fördyra och försena för landets jägare och sportskyttar är därför mycket anmärkningsvärt, sa han.

 

Fler kritiska röster

Sten Bergheden, liksom flera följande talare, kritiserade regeringens argument för att magasin ska beläggas med tillståndsplikt.

– En överimplementering av EU:s vapendirektiv är inte vägen till att få bukt med den grova brottsligheten. Om polisen behöver skarpare verktyg för att kunna beslagta magasin som påträffas i kriminella miljöer kan man i stället skärpa skrivningarna i brottsbalken, vilket vi tillsammans med M och SD föreslår, sa kristdemokraten Ingemar Kihlström i sitt anförande.

– Regeringen säger nej till vårt förslag om kraftigt höjda straff för gängrelaterad brottslighet. I stället lägger man fram ett förslag om magasin som riktar udden mot jägare och sportskyttar, fortsatte Ingemar Kihlström.

 

Ett hårt angrepp

Hårdast angrepp på regeringen stod något oväntat samarbetspartiet Liberalernas Joar Forssell för.

– Jag är glad för att förslaget faller här i riksdagen. Det är ett haveri för regeringen på många sätt, sa Joar Forsell.

Han gav inte mycket för inrikesminister Mikael Dambergs argument att tillståndsplikten blir ett viktigt verktyg i jakten på kriminella.

– Det är oerhört provocerande att Mikael Damberg har lagt så mycket tid på att försöka driva igenom den här lagstiftningen när han i stället kunnat arbeta mot den grova brottsligheten. Förslaget är en tokig överimplementering av EU:s vapendirektiv. Ett hafsverk från regeringen, fortsatte Joar Forssell.

 

Bredvid målet

När Johan Hedin (C) äntrade talarstolen stod det klart att regeringen inte heller får stöd från sitt andra borgerliga samarbetsparti.

Johan Hedin, Centerpartiet.

– Det enda jag kan se med att regeringen går fram med det här förslaget är att man försöker vinna politiska poänger på vår bekostnad. Man ska få det att framstå som att vi inte bryr oss om människors oro inför den ökade kriminaliteten. Man försöker till och med göra oss till del av det man kallar en vapenlobby, sa Johan Hedin. Men vi går inte med på något som så uppenbart skjuter bredvid målet som det här magasinsförslaget.

Katja Nyberg (SD) gav också regeringen underkänt. Hon menade att propositionen var ett försök av regeringen att utnyttja det pågående arbetet mot gängkriminaliteten för att överimplementera EU:s vapendirektiv.

 

Tydliga remissvar

Lite oväntat var att Vänsterpartiet genom Linda Westerlund Snecker är så kritiskt mot regeringens förslag.

– Vårt fokus är att försvåra för kriminella. Inte för legala jägare och sportskyttar, sa hon.

Hennes parti anslöt sig emellertid inte till utskottets reservation om att rösta ner förslaget, utan nöjer sig med att lämna ett särskilt yttrande i vilket man föreslår förbättringar av lagstiftningen.

Slutligen gick ordet till Lawen Redar (S). Hon hävdade att kriminella drar nytta av en otydlig lagstiftning som innebär att vapendelar kan förvaras åtskilda, och att polisen inte har de befogenheter som behövs för att beslagta exempelvis magasin.

 

Röstning

– Hänsyn har tagits till remissinstanser som varit kritiska, och det här förslaget påverkar inte jägare och skyttars möjlighet att inneha magasin till vapen de har licens för. Polismyndigheten har varit övertydlig i sitt remissvar där den anser att en generell reglering ger polisen möjlighet att bli effektivare, sa Lawen Redar.

Efter dagens debatt som var över på kortare tid än en timme på grund av att inga repliker togs, är meningen att riksdagen ska rösta om propositionen i morgon, torsdag.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram