Regeringen ger inte upp de hårt kritiserade planerna på licens för vapenmagasin. Nu bjuds oppositionen in till samtal. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen kämpar för licens på vapenmagasin

Strax före jul stod det klart. Regeringen får inte igenom propositionen i riksdagen om att reglera vapenmagasin. I en debattartikel i Aftonbladet sträcker nu inrikesminister Mikael Damberg (S) ut en hand till oppositionen.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 17 januari 2020 - 19:26

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centern har tidigare deklarerat att man kommer att rösta emot regeringens förslag, som innebär att innehav av löstagbara magasin ska kräva tillstånd. Förslaget kommer med andra ord inte få majoritet i riksdagen.

 

Onödigt och ineffektivt

Oppositionen menar att förslaget i onödan försvårar för lagliga jägare och sportskyttar.

”Att försvåra för dessa grupper att hantera och inneha löstagbara vapenmagasin kommer knappast ha någon inverkan på det våld i kriminella kretsar som regeringen borde ha hela sitt fokus på.”, skrev Johan Forssell (M), Andreas Carlsson (KD) och Johan Pehrson (L) i en debattartikel i Aftonbladet strax före jul.

 

Strider mot EU-rätten

Nu har Mikael Damberg svarat på den debattartikeln i en replik där han skriver att M, L och KD:s förslag (att alla som har vapenlicens även ska ha tillstånd att inneha alla former av vapenmagasin) strider mot EU-rätten. Mikael Damberg menar att EU:s vapendirektivs regler kräver att vapenmagasin av en viss kapacitet regleras och att innehav av dessa magasin är kopplat till ett vapentillstånd och han hänvisar sedan till artikel 10.1 och artikel 6 i direktivet.

Mikael Damberg skriver i debattinlägget:

”Mot bakgrund av detta, och på grund av de många missförstånd som präglar debatten, så vill jag ändå ta fasta på möjligheten att komma framåt. Därför kommer jag bjuda in samtliga riksdagspartier till ett möte på Justitiedepartementet för att reda ut eventuella missförstånd om förslaget som nu ligger på riksdagens bord, där alla får möjlighet att ställa frågor och där vi förtydligar lagstiftningens och EU-bestämmelsernas innebörd.”

Han skriver också att M, KD och L ska få möjlighet att presentera sitt förslag.

 

Saknar grund

Johan Forssell (M), Andreas Carlsson (KD) och Johan Pehrson (L) skrev i sin debattartikel följande, apropå EU-rätten:

” Sverige ska naturligtvis följa de gemensamma regler som EU har. Men det saknas helt skäl att samtidigt – och helt i onödan – försvåra för svenska vapenägare på det sätt som regeringens förslag gör.”

Återstår alltså att se om motståndarna i riksdagen till regeringens förslag greppar ministerns utsträckta hand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev