Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos & Lars-Henrik Andersson

Regeringen backar om jakttiden på ripa – vinterjakten blir oförändrad i norr

Regeringen beslutade den 6 maj att korta jakttiden på ripa i fjällänen. Beslutet väckte stora protester i framför allt Norrbotten, både från socialdemokrater och jägare. Oppositionen krävde också att regeringen skulle ändra sitt beslut och hänvisade till att det inte fanns några biologiska skäl att korta jakttiden. Nu hörsammar regeringen kritiken och ändrar beslutet.

Som Svensk Jakt berättat i en rad artiklar möttes regeringens beslut att korta jakttiden på ripa av skarp kritik från jägare och politiker i Norrbotten. Ändringen gjordes i samband med det stora jakttidsbeslutet den 6 maj.

Stora förändringar i nya jakttider

Ovanför lappmarksgränsen i Norrbotten och Västerbotten handlade det om en förkortning med en hel månad och i Jämtland och Dalarna med två veckor.

Något som i praktiken innebär att jaktformen vintertid skulle försvinna.

Kraftig kritik i norr mot kortad ripjakt

 

Starka S-reaktioner i norr

Socialdemokraterna och LO-facken i Kiruna reagerade starkt och riktade skarp kritik mot beslutet.

Även kommunerna i Norrbotten med det socialdemokratiska kommunalrådet Claes Nordmark i spetsen kritiserade regeringen. Claes Nordmark var tidigare politisk sakkunnig hos förre landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Kommuner i norr rasar mot nya jakttider på ripa

Oppositionen har också kritiserat beslutet och ställt frågor till ministern.

Riksdagsledamöterna Peter Helander (C), Kjell-Arne Ottosson (KD) och Mattias Karlsson (M) har ställt frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Jägareförbundet vill se en ändring av ripjaktbeslutet

Biologiska skäl saknas

Kjell-Arne Ottosson konstaterade bland annat att regeringen i sitt beslut att korta jakttiden på ripa gick emot Naturvårdsverkets yttrande och enligt myndigheten finns inga biologiska skäl för att förkorta jakttiden.

Drabbade jägare på krigsstigen när ripjakten kortas

Han har också skrivit en interpellation där han ställt en rad frågor till ministern. Hon kommer svara honom i riksdagen i morgon, fredag, och svaret kommer bli att regeringen nu ändrar sitt beslut.

 

Till 15 mars ovan lappmarksgränsen

Regeringens beslut i dag innebär att ripjakten slutar den 28 (29) februari i Älvdalens kommun och i Jämtlands län och den 15 mars ovan lappmarksgränsen i Västerbottens och i Norrbottens län. Jaktslutet i resten av Västerbottens, Norrbottens och Dalarnas län kommer att vara den 15 februari.

Allmän jakt på ripa kommer även vara fortsatt tillåten i Värmlands, Gävleborgs och Västernorrlands län, med samma jakttid som tidigare år, det vill säga från 25 augusti till den 15 november.

Fortsatt hårt politiskt tryck om jakttid på ripa

Regeringens beslut innebär alltså en förlängning av ripjakten i skogslandet i Norrbotten och Västerbotten och även i Dalarna.

Naturvårdsverket hade föreslagit jakttid den 25 augusti till 15 mars i Dalarna, Jämtland, Värmland, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

 

Gick på Birdlife-linjen – backar nu

Birdlife och Naturskyddsföreningen ville i sina remissvar över jakttiderna att jakttiden på ripa skulle kortas och det var på den linjen regeringen gick i sitt beslut, ett beslut som nu alltså ändras.

Som av en händelse publicerade Altinget i tisdags en debattartikel signerad Isak Isaksson och Anders Wirdheim som representerade Naturskyddsföreningen respektive Birdlife Sverige i Naturvårdsverkets beredningsgrupp för jakttider.

I debattartikeln skriver Isak Isaksson och Anders Wirdheim att de tycker det är märkligt att representanter för jaktintressen blir upprörda över en tidigareläggning av jakttiden.

”Riporna börjar spela tidigt i mars, vilket innebär att jakt vid den tiden även strider mot EU:s fågeldirektiv som säger att jakt inte får bedrivas under häckningstid”, skriver Isaksson och Wirdheim i debattartikeln.

Nu väljer regeringen alltså att inte längre lyssna till dessa två intresseorganisationer, utan tar istället till sig av kritiken och väljer att göra justeringar i sitt jakttidsbeslut.

 

”Tack regeringen!”

Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, var tidigt ute och kritiserade beslutet att korta jakttiden på ripa.

Att regeringen nu hörsammat kritiken från norr, ser hon som mycket glädjande, inte minst för alla ripjägare.

 

Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten, menar att det är många som bidragit till att ripjakten nu inte kortas. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Tack regeringen! Det här är ett bra bevis på att man kan nå framgång när privatpersoner, hundklubbar, lokala politiker, riksdagspolitiker agerar. Det är så många som agerat i den här frågan. Det är privatpersoner som skrivit till landsbygdsministern och berättat om hur viktig ripjakten är. Det har varit starka berättelser. Allt sammantaget har påverkat regeringen, säger Birgitta Isaksson och fortsätter:

– Det är inte någon enskild person eller enskild organisation som kan ta åt sig äran för det här. Det är den sammantagna insatsen som burit frukt. En av de första som ringde mig och erbjöd hjälp i frågan var Lars Persson, ordförande för Jägareförbundet i Skåne. Det visar att det är en fråga som engagerar, från norr till söder, en viktig symbolfråga.

Jakttid på ripa – detta har hänt:

• Den 8 maj reagerade Jägareförbundet Norrbotten över att jakttiden på ripa skulle kortas, och ordförande Birgitta Isaksson kallade det för ett slag i ansiktet på jägarna.

 

• Den 10 maj ifrågasatte riksdagsledamoten Peter Helander (C) i en skriftlig fråga varför jakttiden på ripa ska kortas.

 

• Den 10 maj öppnar landsbygdsminister Jennie Nilsson för en ändring eller justering av beslutet.

 

• Den 11 maj ifrågasatte även riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) beslutet i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson.

 

• Den 11 maj ställde riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) också en skriftlig fråga om ripjakten till landsbygdsministern.

 

• Den 11 maj rasade jägare i Arjeplogs jaktvårdskrets över beslutet och krävde ändring.

 

• Den 12 maj reagerade Norrbottens kommuner och krävde att beslutet att korta jakttiden rivs upp.

 

• Den 17 maj Jägareförbundet Mitt Norrland vill förlänga jakttiden på ripa.

 

• Den 18 maj uttalade sig LO-facken i Kiruna om ripjaktsbeslutet.

 

• Den 18 maj ville Miljö- och jordbruksutskottet kalla landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till riksdagen, för att hon ska förklara beslutet att korta vinterjakten på ripa.

 

• Den 21 maj lämnade riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) in en interpellation i frågan om regeringens ripjaktsbeslut.

 

• Den 25 maj kallar NSD:s ledarskribent regeringens ripjaktsbeslut för ett dåligt beslut som äventyrar Socialdemokraternas förtroendekapital bland jägare i norra Sverige.

 

• Den 25 maj skickade Jägareförbundet in en hemställan till regeringen att ändra sitt beslut om jakttiderna för dalripa och fjällripa.

 

• Den 27 maj lämnade riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) in en interpellation med frågor runt ripjaktsbeslutet.

 

• Den 29 maj Kennelklubben protesterar mot ripjaktsbeslutet.

 

• Den 1 juni skickar Jägareförbundet Västerbotten in en skrivelse till regeringen om att ändra jakttiden på dal- och fjällripa, med jakttidsslut 15 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev