Birgitta Isaksson, ordförande Jägareförbundet Norrbotten och Magnus Bidner, ordförande Jägareförbundet Sorsele, menar att regeringens beslut innebär i praktiken slutet för vinterjakten på ripa i Västerbottens och Norrbottens fjällvärld. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kraftig kritik i norr mot kortad ripjakt

En månad kortare jakttid på ripa i fjällen på vintern. I praktiken försvinner nu en jaktform med långa och starka traditioner i Norrbotten och Västerbottens fjällkommuner. Reaktionerna är starka bland fjälljägarna och riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) kräver nu svar av landsbygdsministern.

Birdlife Sverige verkar ha fått igenom de synpunkter som organisationen hade i sin remiss på jakttiderna. Så även länsstyrelsen i Norrbotten.

Birdlife tyckte att jakt på ripa bara ska vara tillåtet fram till 15 februari i fjällvärlden. Länsstyrelsen i Norrbotten ansåg att jakttiden inte ska utökas på dalripa utan snarare förkortas. Så tycker nu även regeringen.

Naturvårdsverkets förslag var dock ett annat. Myndigheten hade föreslagit jakt på ripa i hela utbredningsområdet fram till 15 mars.

 

”Snaran runt fjälljakten dras åt”

I dag är det tillåtet att jaga ripa ovanför lappmarksgränsen fram till 15 mars i Norrbotten och Västerbotten och till sista februari i Jämtland. Regeringens beslut innebär att jakten tar slut 15 februari i alla tre länen.

 

Länsstyrelsens kovändning i jakttidsfrågan – vill korta jakttiden på ripa

Jägare i Norrbotten och Västerbotten rasar nu mot regeringens beslut.

– I praktiken försvinner nu vinterjakten på ripa. Alla som bor här vet att fram till 15 februari är förhållandena så dåliga att det i praktiken är omöjligt att jaga på fjället, säger Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten.

– Det här är ett slag i ansiktet på många jägare här i Kiruna och Norrbotten. Vi har jobbat i tre års tid med jakttiderna och lämnat bra underlag och förslag, men nu verkar snaran runt fjälljakten dras åt ännu mer.

 

Total överraskning

Magnus Bidner, ordförande för Jägareförbundet i Sorsele, är mycket upprörd.

– Det här beslutet såg vi inte komma. Jag har ändå följt debatten och arbetet med jakttiderna, men det här kom som en total överraskning. Hur kunde detta ske? Att korta jakttiden på grund av renskötsel kan det ju inte handla om eftersom renarna är i vinterbeteslandet, i skogen, den tiden då vinterjakten är aktuellt. I praktiken innebär det här att vinterjakten på ripa tas bort, säger han.

 

Går emot expertmyndigheten

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) är också kritisk till regeringens beslut och ser den förkortade ripjakten som ännu en seger för Miljöpartiet.

– Varför går regeringen emot sin egen expertmyndighet i den frågan? Jag har försökt hitta skälen till varför man gör detta men har inte lyckats hitta något ännu. Beslutet innebär ju i praktiken att vinterjakten uteblir helt eftersom den med de nya jakttiderna stoppas där man normalt brukar börja när både väder, temperatur och ljus är betydligt mer gynnsamt, säger Kjell-Arne Ottosson.

– Det kan ju vara flera aktörer som ligger bakom påtryckningar i detta, men det ju inte långsökt att tro att Miljöpartiet har vunnit ytterligare en kamp.

Kjell-Arne Ottosson kommer nu ställa en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om den förkortade jakttiden på ripa i fjällen i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev