Under vinterjakt på ripa är det viktigt att skydda hunden mot köldskador. När hunden är igång och jagar används bara ett signaltäcke. Foto: Albin Holmberg

Vinterjakten på ripa har blivit svår att genomföra i och med de ändrade jakttiderna. Foto: Albin Holmberg

Jägareförbundet vill se en ändring av ripjaktbeslutet

Premium

Ripjakten har varit en stötesten när det kommer till de nya jakttiderna. Nu vill Svenska Jägareförbundet se en ändring av beslutet. 

Svenska Jägareförbundet har i stora drag varit positivt till de nya jakttiderna som presenterades 8 maj. Bland ripjägare har det dock varit annat ljud i skällan. Nu har Jägareförbundet skickat in en formell hemställan till regeringen för att ändra beslutet om de förändrade jakttiderna på ripa.

Kommuner i norr rasar mot nya jakttider på ripa

 

De menar bland annat att det saknas fakta och logik bakom beslutet att förkorta jakttiden. Förbundet hänvisar till forskning som visat att ripjakten inte har någon betydelse för rippopulationen. Det rör sig också om två viltarter som har stabila populationer.

– Svenska Jägareförbundet anser därför att det nu fattade beslutet rörande jakttid på dal- och fjällripa står i direkt strid med Naturvårdsverkets och vårt förslag till jakttider samt känd forskning. Därför bör regeringen snarast ändra beslutet så att jakt får pågå till den 15 mars, säger Gun Fahlander ordförande i fjällrådet, till Jägareförbundets hemsida.

Drabbade jägare på krigsstigen när ripjakten kortas

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev