Köerna för att få vapenlicens har arbetats bort tack vare extra resurser. Foto: Lars-Henrik Andersson

Positivt besked: Kortare handläggningstider för vapenlicens

Premium

Handläggningstiderna för vapenlicenser har länge varit långa – men just nu ser det ljust ut för den som vill ansöka om vapenlicens. På ett år har handläggningstiderna minskat drastiskt, detta med hjälp av öronmärkta pengar i riksdagens budget.

I budgeten som riksdagen under hösten 2021 röstade igenom står bland annat att det är viktigt att skilja illegala vapen från de som används av jägare och sportskyttar. Det skrivs även att ”licensförfarandet bör överföras till en ny jakt- och viltmyndighet”.

Eftersom ingen sådan myndighet ännu finns, fick Polisen 50 miljoner kronor ur riksdagens budget. Pengar som öronmärktes för att möjliggöra kortare handläggningstider för vapenlicenser.

Nils-Olov Gärdin.

– Vi har anställt fler människor för att arbeta bort köerna på vapenlicenser. Vi arbetar också nationellt så om det är långa köer i en viss region går vi in och hjälper till där, säger Nils-Olov Gärdin, gruppchef inom Polisen i Jämtland och Västernorrland.

Minskad väntetid

I början av 2022 var handläggningstiden för vapenlicens i polisregion Stockholm ungefär 22 veckor, vilket Svensk Jakt tidigare rapporterat om. Nu, drygt ett år senare, har väntetiden minskat rejält.

– Folk blir förvånade över hur kort tid handläggningen tar nu, så det är positivt. Men man ska komma ihåg att om handläggningen ska gå snabbt och smidigt, så behöver ansökan vara korrekt ifylld, annars kan det ta mycket längre tid, säger Nils-Olov Gärdin.

Treårig satsning

I dagsläget arbetar cirka 185 tjänster inom Polisen med vapenlicensansökningar. De 50 öronmärkta miljonerna är en satsning som sträcker sig över tre år och det finns en oro över att de långa köerna därefter återkommer.

– Vi hoppas att vi har kunnat jobba bort kötiderna så att problemet med de långa handläggningstiderna inte uppstår igen, men risken finns såklart, säger Nils-Olov Gärdin.

Problem för vapenhandlare

Att väntetiderna nu är så pass korta är positivt för jägare och sportskyttar. Särskilt nya jägare som ska köpa sitt första vapen gynnas av att inte behöva vänta alltför länge på sin vapenlicens.

 

Med snabbare handläggning av licenser har vissa vapenhandlare fått problem att få fram vapen i tid. De har inte längre lika stora lager. Foto: Jan Henricson

För vapenhandlare kan det dock bli ett ”problem” med de korta handläggningstiderna.

– Förut, när det tog så lång tid, hade vapenhandlarna mycket vapen på lager, för att vi inte fick fram licenserna i tid. Nu får vi rapporter om att vissa vapenhandlare inte hinner få fram vapnen tills licensen är klar. Men vi ser det som bättre än att vi tar för lång tid på oss, säger Nils-Olov Gärdin.

Fler kontroller

När beslutet om extra pengar till Polisen kom befarades också att fler kontroller skulle göras av vapenägares vapenförvaring. Detta är dock en uppgift Polisen alltid har och de 50 miljonerna skulle inte gå till detta, vilket de inte heller har gjort.

Eftersom köerna för att få vapenlicens arbetats bort har Polisen nu frigjort mer tid för att utföra kontroller av vapenförvaring. Polisen skickar då ut ett brev två veckor i förväg till vapenägaren, sedan bestäms gemensamt en tid för kontrollen.

Mer tid

– Att vi inte har så många väntande i kö för vapenlicens gör att vi kan ägna mer tid åt att kontrollera vapenförvaringen hos jägare och sportskyttar, men hittills har det nästan inte varit några problem med förvaringen alls, avslutar Nils-Olov Gärdin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev