I en rapport från Linköpings universitet beskrivs hur Polismyndigheten ger en positiv bild av att den långa hanteringen är på väg att lösas, snarare än att verkligen åtgärda problemet. Foto: Lars-Henrik Andersson & Fredrik Larsson/Mostphotos

Kritisk rapport om Polisens hantering av vapenlicenser

Premium

Det är ingen smickrande bild av polisens arbete som rapportförfattarna, polisprofessorn Stefan Holgersson och kriminologen Johanna Westman, ger av Polismyndighetens effektivitet.

I studien Hur skyddar och stärker Polismyndigheten föreställningen om sin effektivitet, som ingår i forskningsprojektet Det myndigheter vill dölja, beskrivs hur Polismyndighetens kommunikationsstrategi inte bara används för den operativa verksamheten utan också för skilda förvaltningsuppdrag – som hanteringen av vapentillstånd.

”Polisens upprepade löften om att handläggningstiderna för vapentillstånd ska följa förvaltningslagen har hos externa aktörer skapat förhoppningar som inte har infriats. Ny kritik har följts av samma löften – med samma resultat,” konstaterar Johanna Westman och Stefan Holgersson i rapporten.

 

Känt problem

För jägare, sportskyttar och läsare av Svenskjakt.se är problemet med de långa handläggningstiderna av vapenlicenser väl känd. Så också de återkommande JO-anmälningarna, samt Polismyndighetens svar på den kritik som JO riktat mot senfärdigheten i vapenärenden.

Under rubriken ”Alltid på gång att åtgärdas – enligt polisen” pekar rapportförfattarna på flera exempel där myndigheten får kritik, och där svaret alltid är att problemet är på väg att lösas. Och så har det varit under många år.

Samtidigt visar uppgifter på Polisens hemsida att ingen av polisregionerna nådde upp till förvaltningslagens krav på handläggningstider i september–oktober 2021, vilken är den tidsperiod som granskats i rapporten.

 

Fler anställda

När Rikspolisstyrelsens svarade på JO:s kritik för åtta år sedan medgav man att handläggningstiderna var för långa, och att ett vapenlicensärende bör kunna handläggas inom 30 dagar.

Stefan Holgersson och Johanna Westman skriver:

”Kritiken från JO har sedan dess upprepats och Polismyndigheten har kontinuerligt hänvisat till personalbrist. Trots att antal polisanställda ökat med 20 procent sedan år 2016 samtidigt som antal vapenärenden minskat de senaste åren når Polismyndighetens handläggningstider inte upp till förvaltningslagens krav.”

 

Positiv bild

Samtidigt som man visar hur handläggningstiderna på senare år blivit längre i stället för kortare drar man i rapporten slutsatsen att Polismyndighetens löften om att förvaltningslagen ska följas har handlat om att kommunicera en positiv bild, som i verkligheten inte stämt med hur man levt upp till det som utlovats.

”Ny kritik har följts av nya löften som skapat förhoppningar, vilket hindrat ett mer övergripande ifrågasättande av Polismyndighetens förmåga att hantera detta och andra förvaltningsärenden”, avslutar Holgersson och Westman den del i deras rapport som handlar om polisens vapenlicenshantering.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev