Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren från Karlstad jagar och har mött vargar vid ett flertal tillfällen. Svensk Jakt kan här presentera en film från ett av hans möten. Foto/montage Ingemar Pettersson och privat.

Politik och varg – här möter partisekreteraren rovdjuret

Vargen är som bekant en infekterad politisk fråga, men ytterst få svenska politiker på riksplanet är själva direkt berörda av den växande vargstammen. Ett undantag från det är Peter Kullgren, partisekreterare i Kristdemokraterna, som i september såg varg för fjärde gången på sin jaktmark – belägen mitt i det värmländska varglandet.

39-årige Peter Kullgren (KD) är värmlänning och var under åren 2010–2017 kommunalråd på deltid i Karlstad kommun. 2017 värvades han till partiets centrala organisation, som biträdande partisekreterare. Efter valet 2018 tog han ett kliv uppåt och efterträdde Acko Ankarberg som partisekreterare i Kristdemokraterna.

 

Jakt viktig fråga

Peter Kullgren, partisekreterare KD.

Peter Kullgren är också jägare, och det är ingen vild gissning att hans ökade inflytande i partiet spelat en viss roll när Kristdemokraterna under senare år tagit ett tydligt kliv framåt i olika jaktfrågor.

Under tisdagen publicerade Peter Kullgren på sitt Instagramkonto ett filmklipp som visar hur han tidigare i höst fick varg framför sig under ett råbockspass.

Det var den 19 september när Peter Kullgren äntligen fick tid över för att komma ut och pyrscha råbock på sin jaktmark.

– Jag hinner aldrig gå ut på bockpremiären, men nu hade jag i alla fall fått lite tid över, så jag gick ut i gryningen och satte mig i ett torn i en åkerkant, berättar Peter Kullgren.

 

Varg i spåret

Det hade precis blivit ljust när en älgtjur uppenbarade sig på åkern. Peter fick upp sin mobiltelefon och filmade. Någon minut senare kom en varg ut, i älgens spår.

– Den följde efter älgtjuren länge över åkern. Det syns inte på filmen, men älgen är kvar på åkern när vargen går förbi mig i tornet. Sedan får vargen plötsligt vind av mig och kastar. Det ser kanske inte så nära ut på filmen, men den var bara 15 meter bort och man blir verkligen på helspänn i ett sådant läge.

 

 

• Varför väntade du nästan två månader med att lägga upp filmklippet?

– Omedelbart efteråt tänkte jag lägga upp det direkt, men sedan tänkte jag om. Det är en så oerhört infekterad fråga, så jag valde att avvakta till ett bättre tillfälle. Under tisdagen höll vi ett partiinternt webbinarium om just jaktfrågor, med stort intresse från medlemmar från hela landet, så det passade det bra att lägga upp filmen i samband med det, berättar Peter Kullgren.

Det är inte första gången Peter Kullgren ser varg på sin jaktmark i närheten av byn Sutterhöjden, ett par mil nordost om Karlstad.

– Det är fjärde gången jag ser varg på den här jaktmarken. Jag har jagat med det här jaktlaget i sex år och under den tiden har jag under jakt sett fler vargar än älgar. Under förra årets älgjakt hade vi fler observationer av varg än av älg. Och då handlar det om obs på individnivå!

 

Kristdemokraterna profilerar sig allt mer i jaktfrågorna. Nyligen tog också partiets ordförande Ebba Busch jägarexamen. Foto: Privat

På hustomten

I början av oktober i år, veckan före älgjaktstarten, slogs en älg av vargar inne på en hustomt i Sutterhöjden.

– Det är oerhört tätt med varg i det här området. Det är flera revir som går i varandra, berättar Peter Kullgren.

Till skillnad från gemene jägare har dock Peter Kullgren något större möjligheter att direkt påverka i vargfrågan. Som partisekreterare i Kristdemokraterna har han under de senaste åren bland annat varit involverad i partiets jaktpolitik.

– Vi har för en kort tid sedan lämnat in vår kommittémotion Jakt och viltvård, där vi täcker in mycket av vad vi står för och vill åstadkomma i jaktfrågor. Vi har vässat vår jaktpolitik de senaste åren, och våra förslag är det som ligger i motionen.

 

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren gillar jakt. Foto: Privat

Vill begränsa

Kristdemokraternas motion Jakt och viltvård innehåller totalt 38 förslag till riksdagen. Vad gäller just varg vill KD att den skandinaviska vargstammen inte bör överstiga 230 individer, varav Sverige tar ansvar för 170 djur.

 

Flitiga motionärer om jakt och viltvård

• Kan en politisk förändring i vargfrågan bli verklighet?

– Det finns ju majoritet i riksdagen för en annan ordning, men i regeringen sitter Miljöpartiet och stoppar riksdagsmajoriteten. Jag hoppas att framför allt Centerpartiet ska bli mer aktivt i de här frågorna, säger Peter Kullgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev