En begränsad vargjakt på ett fåtal vargar minskar acceptansen för varg och vargförvaltningen, hävdar Kjell-Arne Ottosson, KD. Han vill se politiska beslut som är tydliga och styrande och som leder till färre vargar i Sverige. Foto: Olle Olsson

Ottosson: det kommer att krävas tydliga och styrande riksdagsbeslut

Premium

Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och bosatt i västra Värmland, har svårt att förstå dagens licensjaktsbeslut.
– Men vill man ha än större förakt för förvaltningen av varg så har man tagit helt rätt beslut, säger Kjell-Arne Ottosson.

Kjell-Arne Ottosson (KD).

Kjell-Arne Ottosson bor nära gränsen mot Norge och är direkt berörd av beslutet om jakt på varg i Römskogsreviret. En jakt som han välkomnar.

Som ledamot i Nordiska Rådet har han länge kämpat för gemensam jakt i de så kallade gränsreviren mot Norge. Reviren ligger som ett pärlband längs den svensk-norska gränsen i Värmland.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Särskilda skäl

Under torsdagen redogjorde länsstyrelsen i Värmland för skälen till att jaga i Römskogsreviret, och de specifika regler som gäller vid jakten. Länsstyrelsen i Värmland har fattat beslut om jakten på svensk sida, där tre vargar får skjutas.

Närmast väntar ett beslut av norska myndigheter om jakt i Römskogsreviret som kan fattas den 8 oktober.

– Det kan gå bra den här gången, men vi måste få till en bättre gemensam förvaltning, säger Kjell-Arne Ottosson.

Det krävs för att göra förvaltning och jakt effektiv, och är enligt Ottosson lika rimligt som överenskommelser om samarbete mellan tull, polis, andra myndigheter och kommuner. Vargar bryr sig inte om obevakade gränser och ländernas olika syn på jakt och förvaltning.

Här menar Kjell-Arne Ottosson att Nordiska Rådet kan spela en viktig roll.

– Det var nära att vi lyckades, och nu har vi en annan politisk situation i Norge och det kan göra det lättare, säger Ottosson.

 

Många vargar

Römskogen som han benämner området där jakt nu ska genomföras har under lång tid haft varg och föryngringar. Så även i år. Enligt Ottosson finns det kanske upp till sju valpar i familjegruppen som då även består av föräldradjur och eventuellt även äldre vargar från tidigare kullar.

Men att ta beslut om jakt på tre vargar i Römskog ger ingen större effekt i Värmland, lika lite som halva Immen-reviret i östra Värmland tillför något för att minska vargstammen i Värmland och Sverige.

Kjell-Arne Ottosson vill se en vargjakt som gör skillnad i de län som är hårdast drabbade. Han hävdar att acceptans för varg och myndigheternas förvaltning av vargstammen är helt beroende av att vargen jagas hårt där stammen är som tätast.

– Att plocka enskilda revir ger inget. Det ska vara allmän jakt, och vi måste jaga vargarna för att de ska behålla sin skygghet.

 

Politiskt beslut

Kjell-Arne Ottosson ser ett behov av kraftigt ökad jakt för att minska vargstammen, och menar att det också innebär att riksdag och regering måste fatta nya inriktningsbeslut.  Riksdagsbeslutet från 2013 öppnar enligt Ottosson för rena vantolkningar där vargstammen hela tiden tillåts öka.

Han är klar i sin åsikt att det krävs ett nytt politiskt beslut för att sätta press på de myndigheter som hanterar vargförvaltningen.

– Vi måste komma dit, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Partilinje

Peter Kullgren, partisekreterare, KD.

På Facebook skriver idag Kjell-Arne Ottossons partikollega, jägaren, värmlänningen och partisekreteraren Peter Kullgren, KD, att dagens licensjaktbeslut är ett slag i ansiktet.

– Det hade kanske varit rimligt att jaga 33 vargar i Värmland, men den licensen i hela landet är ett långfinger mot alla oss som bor och verkar med vargen runt knuten.

Kristdemokraterna anser att stammen måste sänkas till max 170 vargar i Sverige och Norge 40 enligt deras beslut.

– Det skulle innebära 210 totalt på skandinaviska halvön, skriver Peter Kullgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev