Enligt polisen är många av de som utför jaktsabotage yrkeskriminella personer som avlönas via swishkampanjer. Arkivfoto: Trulsa / Mostphotos

Polisen står handfallen om jaktsabotage: ”Utförs i många fall av yrkeskriminella”

Premium

Många jaktsabotage anmäls inte. Detta eftersom de drabbade är rädda för förövarna. Och då straffvärdet för jaktsabotage är lågt prioriteras inte den här typen av brottslighet av polisen.
Det här framkom vid ett direktsänt webbinarium från Rovdjurscentret De 5 Stora.

Under onsdagen arrangeras den andra delen i webbinarieserien om illegal jakt och jaktsabotage. Vid den första delen ägnades några minuter åt delen med jaktsabotage.

Vid dagens webbinarium fick frågan om jaktsabotage i alla fall några minuter till då den första föreläsaren var Mats Berg, polisinspektör i Kalmar- och Kronobergs län, som berättade om de uppmärksammade fall av jaktsabotage som ägt rum och fortfarande sker i området.

Hovrätten kortar fängelsestraff för jaktsabotör

I september 2019 dömdes en då 37-årig man, som är ledargestalt inom den svenska jaktsabotagerörelsen, till fängelse. Mannen är ledare för en militant djurrättsgrupp som står bakom ett flertal aktioner mot jaktarrangemang. Organisationen har även varit inblandad i sabotage av jakttorn i trakterna runt Växjö.

 

Blir inte anmälda

Just nu pågår ytterligare en utredning mot misstänkta jaktsabotörer i det här området, uppgav Mats Berg. Men han berättade även att många sabotage aldrig blir anmälda på grund av rädsla plus att den här typen av brottslighet är svår att utreda. Detta eftersom straffvärdet är så lågt att polisen väljer att prioritera annan brottslighet.

– Jaktsabotage leder till bötesstraff om någon fälls. Därför har polisen ingen möjlighet att telefonavlyssna misstänkta, det görs heller inga husrannsakningar och någon spaning mot förövarna är heller inte prioriterat, sa Mats Berg.

Myndighet: Djurrättsaktivister är våldsbejakande extremister

Han berättade vidare att den grupp som utför jaktsabotage i många fall är yrkeskriminella personer som även utför aktioner mot exempelvis slakterier.

– De här personerna får lön genom att andra som stöder deras sak swishar pengar till dem. Därför är det också viktigt för de här personerna att deras aktioner syns i media. Kan de inte visa att de gjort något får de heller inga pengar, sa Mats Berg.

 

”Bor hos likasinnade”

Han berättade vidare att polisens uppfattning är att det är relativt få personer som utför dessa handlingar, och att de är rörliga över landet.

– De bor hos likasinnade och gör olika olagliga aktioner på olika platser, förklarade Mats Berg.

Så hanterar du jaktsabotörer – här är Jägareförbundets råd

Jägareförbundets folder om hur man ska hantera jaktsabotörer togs upp som ett bra underlag för hur man som jägare ska agera om det dyker upp jaktsabotörer.

– Aktivisterna har inte rätt att störa jakt. Det är ofredande. Men bara polis får avlägsna dessa personer från platsen, sa Mats Berg.

 

Inga följdfrågor

Några följdfrågor på detta anförande kom inte från Hanna Dittrich Söderman som var dagens moderator. I stället ville hon att det skulle pratas om den illegala jakt på hjortar och vildsvin som drabbar markägare och jakträttshavare i södra Sverige.

Förnekar samröre med extremister – digitala spår visar det motsatta

Men efter några minuter återkom ändå Mats Berg till frågan om jaktsabotörer.

 

”Det är ett oerhört stort antal jaktsabotage som aldrig anmäls på grund av rädsla hos dem som blir drabbade.”
– Mats Berg

 

– Det är ett oerhört stort antal jaktsabotage som aldrig anmäls på grund av rädsla hos dem som blir drabbade. Det här är ett svårbemästrat problem. Kommer det inte in många polisanmälningar kan det heller inte bli ett stort, nationellt problem för polisen, sa Mats Berg.

Därefter övergick webbinariet till att handla om andra frågor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev