Foto: Mostphotos

Illegal vargjakt diskuterades av forskare

Premium

Webbinarium om illegal jakt på stora rovdjur och jaktsabotage. Så marknadsförde arrangören Rovdjurscentret De 5 Stora ett heldagsarrangemang som sändes på webben på måndagen. Dagen kom dock nästan uteslutande att handla om illegal jakt på varg.

För Svensk Jakts läsare var det inte några egentliga nyheter som presenterades på webbinariet, där olika forskare höll korta föredrag och främst myndighetspersoner deltog som åhörare.

Moderator under dagen var Maria Falkevik, länsstyrelsen Värmland, och hela webbinariet ska så småningom kunna ses av alla på YouTube.

 

Illegal vargjakt

Vargforskaren Håkan Sand talade om Skandulvs forskning om illegal jakt på varg som presenterades tidigare i år.

Håkan Sand ägnade en stor del av sin presentation åt att förklara hur forskarna med hjälp av dna från revirmarkerande vargar och sändarförsedda vargar kommit fram till att den illegala jakten på varg ökar.

Studie visar: Utbredd illegal jakt på varg minskar med ökad legal jakt

Håkan Sand pekade på att en ökad vargstam också leder till ökad illegal jakt på varg.

– Storleken på vargpopulationen driver ökad illegal jakt, sa Håkan Sand.

 

Brå om anmälda brott

Från Brottsförebyggande rådet, Brå, deltog Lars Korsell. Han hänvisade i sitt anförande till en studie från 2007 om illegal jakt på rovdjur som författades av Brå. Under föredraget visade han bland annat siffror på hur många anmälningar som lämnats in per år om brott om misstänkt illegal jakt på kungsörn, järv, björn, lodjur och varg.

Brå vill ge större ansvar till jägarna

På en direkt fråga konstaterade dock Lars Korsell att siffrorna han visade upp handlar om just anmälningsstatistiken om jaktbrott och att den statistiken heller inte ändras även om det sedan konstateras att djuret i fråga dött en naturlig död.

 

Jaktsabotage

Några minuter av dagen ägnades även åt jaktsabotage. Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet, tog upp detta i slutet av sin föreläsning ”Hur tänker en djurrättsaktivist?”.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om Kerstin Jacobssons forskning. Här kan du läsa mer om den.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev