Arkivbild från en demonstration i Stockholm. Foto: Privat

Myndighet: Djurrättsaktivister är våldsbejakande extremister

Djurrättsaktivister klassas nu som våldsbejakande extremister. Det framgår i en ny rapport gjord av Centret mot våldsbejakande extremism, CVE.

Göteborgs-Posten uppger att rapporten är tänkt som en kunskapsgenomgång av den information och forskning som finns tillgänglig på området.

– Berättelserna som kommer är att den är våldsam. Det finns ett våldskapital, samtidigt som många kommuner efterlyser kunskap, säger Marcus Hjelm, rådgivare på CVE, till Göteborgs-Posten.

Jaktsabotörer stoppade fårmanifestation

Även jägare drabbas av den här typen av brottslighet.

– Där gäller det framförallt jaktstörningar och angrepp mot jakttorn. Även eftersöksjägare hotas genom att aktivister letar upp namn och kontaktuppgifter till dessa. Konsekvensen kan bli att vilt skadas i trafiken, men att ingen vågar utföra sitt jobb, säger Marcus Hjelm, till Göteborgs-Posten.

 

Hunt Saboteurs Sweden

Organisationerna Hunt Saboteurs Sweden och Djurfront identifieras i studien av Centret mot våldsbejakande extremism som två av de svenska grupperna inom den våldsbejakande djurrättsmiljön. Även grupper som Djurrättsmilisen och det internationella nätverket Animal Liberation Front (ALF) har identifierats.

Riksdagsledamöter demonstrerade med jaktsabotörer

– Generellt ser vi dock att samma aktivister tycks agera i flera grupper. Det kan vara samma personer som släpper ut minkar eller vandaliserar en grisfarm som sen saboterar för jägare. En mindre kärna är pådrivande och har sen anhängare som ansluter sig beroende på aktion. Man använder olika aktionsnamn beroende på vad man gör, och därför kan antalet aktivister också upplevas som fler än vad de är, säger Marco Zamorano-Tóth, handläggare på CVE, till Göteborgs-Posten.

 

Riksdagsledamöter deltog

Så sent som den 22 augusti förra året deltog riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine (MP) och Jens Holm (V) vid den så kallade Rovdjursmarschen i Stockholm tillsammans med organisationerna Hunt Saboteurs Sweden och Djurfront.

Riksdagsledamot förnekar samröre med extremister

Jens Holm har i efterhand förnekat sitt samröre med dessa våldsbejakande extremister. Det gjorde han i samband med en debatt i riksdagen. Men digitala spår visar det motsatta.

Förnekar samröre med extremister – digitala spår visar det motsatta

Svensk Jakt har förgäves sökt Jens Holm för en intervju efter riksdagsdebatten.

Det här är CVE

Center mot våldsbejakande extremism, CVE, arbetar från i huvudsak kriminalpolitiska utgångspunkter, och stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism.

CVE är placerat inom Brottsförebyggande rådet, Brå, och inrättades den 1 januari 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev