Foto: Lars-Henrik Andersson & Anders Jarnemo

Oppositionen kritisk till regeringens hantering av jakttiderna

Premium

Ett verklighetsfrånvänt beslut. Mattias Karlsson (M) riktade stark kritik mot regeringens hantering av jakttiderna i samband med en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen. Även Kjell-Arne Ottosson (KD) ifrågasatte varför regeringen inte följde Naturvårdsverkets förslag att förlänga ripjakten i bland annat Jämtland. Även frågan om jakttid på ejder kom upp i debatten.

Mattias Karlsson (M) och Kjell-Arne Ottosson (KD) riktade kritik mot regeringens hantering av jakttiderna när deras interpellationer debatterades i riksdagen på fredagen.

Framför allt fick landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kritik för att inte ha lyssnat till Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider på ripa. Ett förslag som hade inneburit jakttid från den 25 augusti till och med den 15 mars i Dalarna, Jämtland, Värmland, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Något som medfört två veckor längre jakttid i Jämtland jämfört med i dag. Men regeringens beslut i går innebär jakttid till sista februari i Jämtlands län, alltså som det är i dag. I Värmland, Västernorrland och Gävleborg ska ripjakten sluta den 15 november enligt regeringens beslut.

 

Till ruta ett i Norr- och Västerbotten

I Norrbotten och Västerbotten ovan lappmarksgränsen blir jakttiden, med regeringens nya beslut, oförändrad. Från början ville regeringen korta jakttiden med en månad. Men i går ändrade sig alltså regeringen.

– Regeringen har strävat efter en bra balans mellan de olika intressen som måste vägas in. Överlag har processen med att ta fram nya jakttider varit bra och rigorös, sa Jennie Nilsson och fortsatte:

­– Regeringen har tagit del av den kritik som riktats mot beslutet när det gäller ripjakten och anser att det sammantaget finns skäl för vissa justeringar. Regeringen beslutade därför igår, den 17 juni 2021, om ändrad jakttid för ripa.

 

”Som fågelskådarna på Öland ville”

Mattias Karlsson menade i en replik att regeringen inte lyssnat till vare sig ripforskare eller till sin egen expertmyndighet, Naturvårdsverket. Han påminde också om att varken länsstyrelse eller samerna hade invändningar mot Naturvårdsverkets förslag.

– I stället gjorde man som fågelskådarna på Öland ville, sa Mattias Karlsson och fortsatte:

– Landsbygdsministern påstår att processen med att ta fram nya jakttider har varit bra och rigorös. Jag vill påstå att det inte är med sanningen överensstämmande. Det är i stället ett av de mest verklighetsfrånvända beslut som den här regeringen har tagit.

Mattias Karlsson tycker dock det är glädjande att regeringen sent omsider valde att till vissa delar backa från det beslut som togs den 6 maj, ett beslut som hade inneburit att vinterjakten på ripa i praktiken hade försvunnit.

 

Ripjakten – ett kulturarv

Kjell-Arne Ottosson tackade ministern för det nya beslutet om jakttiderna på ripa och att man släppt på prestigen.

– Det verkar dock som att vissa intresseorganisationer har haft väldigt goda ingångar till regeringskansliet som var med och formade beslutet. Ripjakten handlar om ett kulturarv, om livskvalité för de som bor på landsbygden. Ministern verkar dock ha blivit medveten om hur stor den här frågan faktiskt är, inte minst genom de interna kontakterna som skett inom det socialdemokratiska partiet, sa Kjell-Arne Ottosson.

Han fortsatte:

– När det gäller frågan om bland annat vargen lyssnar gärna regeringen på Naturvårdsverket, men tydligen inte i den här frågan. Ministern skryter om att processen varit bra, men den har inte varit bra nog.

 

”Det kom konstruktiv kritik”

Jennie Nilsson svarade därefter på replikerna och beskrev den process som varit runt jakttiderna.

– Vi gjorde 47 justeringar i Naturvårdsverkets förslag. När du skickar ut förslag på remiss så gör man det för att man på allvar vill lyssna in vad man har att säga och väger dessa synpunkter mot myndigheternas synpunkter för att få till en väl avvägd balans i beslutet. I 45 av de 47 justeringarna så har jag noterat att Jägareförbundet är glad över att man lyssnat på dem. Vi har självklart lyssnat på alla intressenter, sa Jennie Nilsson.

Hon avslöjade också att bara efter en dryg vecka noterade regeringen att den kanske värderat jakttiderna på ripa fel.

– Det kom konstruktiv kritik, sa Jennie Nilsson.

Mattias Karlsson:

– Regeringen har inte fullt ut lyssnat till Naturvårdsverket och den samlade forskningen.

Han menade också att regeringen talar om att harmonisera jakttiderna, men frångår det argumentet när man beslutar att inte ha samma jaktslut i alla de län där ripjakt är tillåten.

 

Debatt om ejderjakten

Mattias Karlsson och Kjell-Arne Ottosson undrade också varför regeringen offrade ejderjakten. De menade att jakten på ejder hade kunnat fortgå till dess en förvaltningsplan finns på plats.

– Var det ett köttben till det andra regeringspartiet? undrade Kjell-Arne Ottosson.

– När vi öppnade upp jakttidsbeslutet igen valde vi att hantera frågan om ejdern. Det fanns förslag från bland annat Naturvårdsverket som visade att ejdern befinner sig i en dålig beståndssituation, sa Jennie Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev