Norge vill minska möjligheter för vildsvin att vandra in över gränsen. Foto: Erik Mandre/Mostphotos

Norge vill utrota vildsvinen – kan bygga stängsel mot Sverige

Bygg ett stängsel vid gränsen mot Sverige. Det är att av förslagen som norska Mattillsynet och Miljödirektoratet föreslår i en reviderad handlingsplan där vildsvinen ska utrotas i landet.

Den norska regeringen vill utrota vildsvinen i Norge. Grunden till detta är fruktan för att landet ska drabbas av afrikansk svinpest.

– Vi kommer nu med nya och förstärkta åtgärder som uppfyller det nya målet, som har gått från att ha minsta möjliga vildsvin i Norge till att inte ha vildsvin i Norge, säger jordbruks- och matminister Geir Pollestad (Senterpartiet) till NRK.

I november förra året fick Mattillsynet och Miljödirektoratet i uppdrag att revidera handlingsplanen för vildsvin. Ett av förslagen är att det ska sättas upp stängsel vid den svenska gränsen för att på så sätt hålla vildsvinen borta från landet.

Mattilsynet menar att stängsel kan vara aktuella främst på utvalda sträckor i sydöstra Norge där man vet att det vandrar många vildsvin över gränsen.

Utredningen listar även en rad andra förslag, som att utveckla en digital lösning för vildsvinsobservationer, omfattande beståndsövervakning och göra det lättare att sälja kött från skjutna vildsvin.

Vildsvin i Norge

Vildsvinen utrotades i Norge på 1 000-talet. Under de senaste decennierna har vildsvinen kommit tillbaka i landet via rymningar från hägn och naturlig spridning från grannländerna. I Norge dokumenterades föryngring av frilevande vildsvin för första gången 2005. Därefter har en population på 400–1 200 djur etablerats i ett område längs gränsen mot Sverige, från Halden i söder till Kongsvinger i norr.

I Norge definieras vildsvinet som en främmande art.

Källa: SLU

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev