Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson John Widegren säger att det kommer att ta tid att minska den stora vargstammen ner till den nivå som riksdagen snart ska besluta. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nöjd moderat efter beslut om färre vargar

Moderaterna var tidigt ute med att kräva färre vargar i Sverige, och partiets landsbygdspolitiske talesperson John Widegren, är i dag nöjd med att det finns en riksdagsmajoritet för att minska vargstammen mot 170 djur.

Enligt John Widegren är det nödvändigt att minska vargstammen. Inte bara för att göra tillvaron för landsbygdens invånare lättare, utan också för att få förtroende för vargförvaltningen.

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

Att regeringen går riksdagsmajoriteten till mötes och genomför det som sägs i tillkännagivandet hyser han emellertid inte något större hopp om.

– Nej, den kommer aldrig att minska vargstammen. Det måste till ett regeringsskifte för att få en förändring.

 

• Det ni uttalar i tillkännagivandet förpliktigar om det blir en ny regering efter valet?

– Ja, det gör det. Men det är ett tydligt vallöfte från Moderaterna. Det kommer inte att bli enkelt att få ner stammen från dagens höga nivåer, och det kanske kommer att ta hela mandatperioden i anspråk, men det ska genomföras.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

• Hur ska ni få med tjänstemännen på länsstyrelser och Naturvårdsverket i ett sådant arbete, de som inte följer de riksdagsbeslut som finns?

– Jag håller med om att det är ett problem, men de får rätta in sig i ledet även om det tar emot. När vi nyligen hörde Naturvårdsverket i utskottet fick jag uppfattningen att det över huvud taget inte finns någon förståelse. De verkar tro att de är allsmäktiga i vargfrågan, och så kan det naturligtvis inte få fortsätta vara.

 

• När vargfrågan nyligen debatterades i riksdagen läste klimat- och miljöminister Annika Strandhäll högt om Sveriges förpliktelser om vargen gentemot EU:s artdirektiv. Måste inte en moderatledd regering förhålla sig på samma sätt till direktivet?

– Vi är beredda att utmana EU. Att syna det ärende de drivit mot Sverige under så lång tid. Vi måste sätta ner foten och visa att vi nationellt har inflytande över rovdjursförvaltningen.

 

• Är 170 vargar tillräckligt för att tillfredsställa EU-byråkraterna?

– Att fastställa gynnsam bevarandestatus är ett politiskt beslut. Minsta livskraftiga stam har forskningen bestämt till 100 vargar. Med 170 djur finns en marginal till det. Dessutom innebär ett lägre antal vargar att den genetiska statusen i stammen förstärks mer med varje invandrad individ, än om vargstammen är större. Det är ett starkt argument, enligt min mening, säger John Widegren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev