Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och Kjell-Arne Ottosson (KD) debatterade på tisdagen Jägareförbundets allmänna uppdrag i riksdagen. Foto: Lars-Henrik Andersson & Olle Olsson

Minister hårt pressad i riksdagen om allmänna uppdraget

Premium

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) blev under tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen hårt pressad i frågan om förändringarna av Jägareförbundets allmänna uppdrag och jägarnas pengar. Hon håller fast vid att en förändring är nödvändig och anklagade både jaktmedia och sina politiska motståndare för att komma med felaktigheter.

Den 7 januari beslutade regeringen att göra stora förändringar i viltvårdsfonden och i upplägget med det allmänna uppdraget. Bland annat ska delarna vilt och trafik, klövviltsförvaltning och viltövervakning upphandlas. Något som Jägareförbundet tidigare fått cirka 17 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden för att sköta. Ett beslut som väckt ilska i jägarleden, och som fått oppositionen att reagera.

Kjell-Arne Ottosson (KD) krävde på tisdagen svar på en rad frågor av landsbygdsministern i samband med en interpellationsdebatt i riksdagen.

 

Frågor om samtal

Bland annat undrade Ottosson vilka samtal ministern fört med Jägareförbundet med målsättning att nå fram till det beslut som nu har fattats samt skälen till att ”regeringen valt att gå vidare med förändringen av de s.k. allmänna uppdraget, trots EU-kommissionens motivering för att avsluta ärendet?”

– Jag vill understryka att det allmänna uppdraget inte är avskaffat. Det är utvecklat för att klara rättslig granskning och prövning, samtidigt som vi värnar den viktiga roll som jägarkåren som folkrörelse har inom svensk viltvård, svarade Jennie Nilsson i debatten i riksdagen, och fortsatte:

– Det har under en längre tid riktats rättslig kritik mot utformningen av det allmänna uppdraget, framför allt att det är problematiskt ur upphandlingsrättsligt hänseende.

S-motion: En folkrörelse kan inte upphandlas

 

”Anpassning till upphandlingslagstiftningen”

Vidare sa landsbygdsminister Jennie Nilsson:

– Det nya upplägget utgör en utveckling av Svenska Jägareförbundets roll där en anpassning skett till bland annat upphandlingslagstiftningen. Svenska Jägareförbundets särställning inom landets viltvård kommer dock att bevaras genom att regeringen från och med 2022 avser tilldela förbundet ett flerårigt organisationsbidrag ur Viltvårdsfonden för dess rikstäckande viltvårdsarbete.

– Regeringen anser att de beslutade förändringarna, utöver att göra förfarandet för tilldelningen mer förenligt med gällande lagstiftning, även kommer att främja landets viltvård i stort.

 

Det blev en intensiv debatt om jägarnas pengar i riksdagen. Regeringen backar dock inte utan vill att allmänna uppdraget upphandlas. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägarprotester

Kjell-Arne Ottosson tyckte att han inte fick svar på frågan om vilka samtal ministern fört med Jägareförbundet innan beslutet fattades om att förändra allmänna uppdraget.

– Jägareförbundet verkar ha blivit tagna på sängen. Protesterna är enorma. Jägareförbundet får ett bidrag som jägarna själva står för och ett bidrag kan inte upphandlas, sa Kjell-Arne Ottosson och påtalade att EU-kommissionen inte har några problem med dagens upplägg av allmänna uppdraget.

 

Jägareförbundet verkar ha blivit tagna på sängen

 

Ottosson undrade också varför inte Jägareförbundet informerades i juni 2020 om att en så kallad EU-pilot var nedlagd och att ärendet var avslutat från EU:s sida:

– Finns det anteckningar eller protokoll från de möten regeringen haft med EU-kommissionen? undrade Kjell-Arne Ottosson.

På den frågan fick han inget svar.

 

Påminde om Löfvens vallöfte

I interpellationsdebatten deltog även Lars Beckman (M) som påminde landsbygdsministern om Stefan Löfvens (S) vallöfte i Svensk Jakt 2018 om att inte ändra allmänna uppdraget.

Socialdemokraterna svek sitt vallöfte att inte förändra allmänna uppdraget

– Det kan ju finnas en och annan som gick och röstade på Socialdemokraterna för att man trodde på det vallöftet. Varför svek den socialdemokratiskt ledda regeringen väljarna? sa Lars Beckman, som menade att det är Miljöpartiet som ligger bakom förändringarna av Viltvårdsfonden.

Lars Beckman (M). Foto: Riksdagen

John Widegren (M) deltog också i debatten och undrade vilket problem regeringen ville lösa med att förändra Viltvårdsfonden och låta upphandla allmänna uppdraget.

– Jag är orolig att det här leder till en ökad centralisering av jaktfrågorna, sa han.

Något som Jennie Nilsson dementerade.

 

”Felaktiga bilder”

Alexandra Anstrell (M) undrade också varför det var så bråttom att förändra allmänna uppdraget utan att förankra beslutet.

Jennie Nilsson gick därefter till talarstolen för att svara på frågorna, men hon inledde med att gå till angrepp på media:

– Det här är en fråga där det förekommer mycket felaktiga bilder, inte minst i jaktmedia på olika typer av sidor. Mycket missförstånd och där gamla förslag blandas ihop med det nya förslaget.

Hon nämnde därefter återigen att det behöver göras en anpassning till gällande lagstiftning.

Regeringen skyller upphandlingen av jägarnas pengar på EU: ”Det är en bluff”

Jennie Nilsson sa också att hon haft en löpande dialog med Jägareförbundet:

– Jag delar inte Kjell-Arne Ottossons bild av hur EU jobbar och det gör inte heller tjänstemännen på departementen.

Jennie Nilsson menar att EU ansåg att det fanns rättslig kritik mot systemet med allmänna uppdraget.

 

Riksdagsbeslut i grunden

– Allmänna uppdraget har uppdaterats ett par gånger och då med riksdagsbeslut. Hur kan regeringen gå in nu och göra ändringar då det tidigare krävts riksdagsbeslut? EU lägger ner ett pilotärende när man är klar, men Sverige har ju svarat att det ska göras en översyn, sedan har EU ingen aning om vad översynen ska leda till, sa Kjell-Arne Ottosson som också undrade om ministern kan garantera att inte jaktmotståndare får del av pengarna i Viltvårdsfonden.

– Världsledande expertis har sagt att allmänna uppdraget inte kräver upphandling. Lagen om offentlig upphandling gäller inte bidrag. Tycker ministern att även andra bidrag till föreningar ska upphandlas? undrade Alexandra Anstrell.

Alexandra Anstrell (M). Foto: Artist

Jennie Nilsson återupprepade sedan att det krävs ett system som tål granskning och rättslig prövning och hänvisade till ”den rättsliga bedömning som juristerna i Bryssel gjorde”.

– Delar av allmänna uppdraget kan anses utgöra betalning för tjänst eller uppdrag, sa Jennie Nilsson och tillade:

– Det förekommer felaktigheter i den här debatten. Vi gör det här för att säkerställa att Jägareförbundet kan utveckla sitt uppdrag.

 

”I enlighet med jaktlagen”

Hon påpekade också att bidrag ur Viltvårdsfonden ska delas ut i enlighet med jaktlagens definitioner.

– Då säkerställs att pengarna går till sådant som är i enlighet med viltvård och viltförvaltning.

Kjell-Arne Ottosson replikerade:

– Jag noterar att jag inte fått svar på min fråga om informationen till Jägareförbundet när det gäller den nedlagda EU-piloten. Jurister i EU-kommissionen säger precis tvärtemot det statsrådet står här i talarstolen och säger. Vem ska man tro på?

 

”Något som inte stämmer”

Kjell-Arne Ottosson citerade även förre landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) uttalande i Svensk Jakt den 7 januari i år:

”Det är inte EU som är bekymret. Det är Miljöpartiet som hela tiden drivit på i frågan, i alla fall under den tid jag var minister. Allmänna uppdraget har i stora delar fungerat bra. Det är jägarnas pengar som nu andra organisationer vill ha del av.”

Jägarnas pengar upphandlas – Miljöpartiet: ”En seger”

– Det känns som om det är något som inte stämmer och det hade varit verkligen intressant att gå till botten med detta, sa Kjell-Arne Ottosson.

Jennie Nilsson avslutade med att försvara förändringarna med att det pågått krypskytte mot allmänna uppdraget och att regeringens beslut innebär att man tar bort den skarpa ammunitionen i detta krypskytte.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev