”Det går helt enkelt inte att upphandla en folkrörelse”, står det i en av S-motionerna som skrevs i höstas. Foto: Olle Olsson

S-motion: En folkrörelse kan inte upphandlas

Det är inte bara statsminister Stefan Löfvens vallöfte till jägarna som smulas ner av landsbygdsminister Jennie Nilssons beslut att skrota det allmänna uppdraget, och utsätta jägarnas pengar för upphandling. Partikamrater i riksdagsgruppen som i motioner slår vakt om uppdraget blir också överkörda.

Jan Henricson Publicerad 20 januari 2021 - 18:50

Från riksdagens allmänna motionstid i höstas finns två S-märkta motioner där Helén Pettersson, Umeå, och Monica Haider, Växjö, slår vakt om Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag, eller jakt- och viltvårdsuppdraget som det också kallas.

Socialdemokraterna svek sitt vallöfte att inte förändra Allmänna uppdraget

Tydligast är Helén Pettersson, som även tidigare år har motionerat i frågan, när hon betonat hur värdefulla Jägareförbundets insatser för jakten och viltvården är.

 

I mer än 80 år

Helén Pettersson (S).

Helén Pettersson (S).

I en två sidor lång motion argumenterar Helén Pettersson varför det är viktigt att Jägareförbundet fortsatt ska ha ett allmänt uppdrag, och att det inte ska konkurrensutsättas genom upphandling.

Pettersson konstaterar att man genom uppdraget under mer än 80 år lyckats koppla ihop en folkrörelse med den statliga viltförvaltningen, och att det är något som Sverige i ett internationellt perspektiv ska vara stolt över.

 

Förödande med upphandling

Helén Pettersson skriver att bidraget till Jägareförbundet av Statskontoret konstaterats vara ett allmänt verksamhetsbidrag av samma typ som andra frivilligorganisationer får av staten. Skillnaden är att jägarna genom det statliga jaktkortet själva finansierar sitt bidrag.

Landsbygdsministern: Ingen ny viltmyndighet om Jägareförbundet ska ha en särställning

I motionens avslutning slår S-riksdagsledamoten fast något som minst sagt går på tvärs mot regeringsbeslutet som fattades förra veckan:

”Under senare år har det från myndigheter och vissa miljöorganisationer framförts krav på att skrota det allmänna uppdraget och istället ge Naturvårdsverket i uppdrag att upphandla det som i dag framgångsrikt bedrivs ideellt inom det allmänna uppdraget. På senare tid har även frågan diskuterats på EU-nivå. Vi behöver slå vakt om vår svenska modell och vara mycket tydliga med att det allmänna uppdraget inte faller inom ramen för verksamhet som omfattas av lagen om offentlig upphandling.

Allt annat vore förödande, inte minst ur folkbildnings- och folkrörelseperspektiv; det går helt enkelt inte att upphandla en folkrörelse. Vår framgångsrika svenska viltförvaltning bygger sedan över 80 år tillbaka på människors delaktighet, och det ska vi fortsätta att värna och vara stolta över.”

 

Långsiktigt uppdrag

Monica Haider (S).

Monica Haider (S). Foto: Riksdagen

I Monica Haiders motion om allmänna uppdraget föreslås att det ska vara flerårigt. Hon är inte fullt lika tydlig som sin partikamrat med att uppdraget inte ska upphandlas, men anser att det är viktigt att Jägareförbundet får fortsätta att utföra det allmänna uppdraget.

I den avslutande delen av motionen skriver Monica Haider:

”Det skulle underlätta för Jägareförbundet om uppdraget var flerårigt. Lättare att planera och göra långsiktiga satsningar och projekt. Det är viktigt ett ur folkbildnings- och folkrörelseperspektiv att Jägareförbundet får fortsätta att utföra det allmänna uppdraget. Vår viltförvaltning, som varit framgångsrik bygger på människors delaktighet.”

Att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna ska nå framgång med motionerna är, efter den senaste tidens regeringsbeslut, svårt att se.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram