Så här kan det också se ut på tallmarker i södra Sverige. Men då måste tall växa på magra marker och viltstammarna hållas på lagom nivå. Foto: Jan Henricson

Mer pengar till Mera tall

Skogsstyrelsen satsar ytterligare sju miljoner kronor till projektet Mera tall. Målet är att öka andelen tall, minska betesskadorna och stärka samarbetet mellan jägare och skogsägare.

Projektet Mera tall får en fortsättning. Skogsstyrelsen har beslutat att anslå sju miljoner kronor under 2021 för att det goda exemplet som projektet har visat ska spridas ytterligare över landet.

Det började i Uppvidinge kommun i Kronoberg där projektet genom konkreta åtgärder inom ett begränsat område kom att visa att det går att vända utvecklingen. Tallmarker föryngrades med tall, skogsägare och jägare började samarbeta, viltstammarna hölls på lämplig nivå, och foderproduktionen i skogen ökade.

 

Mera tall för viltets och skogens skull

Sprids över landet

Mera tall kom åren som följde att spridas från Småland till både Sörmland och Örebro. Nu är målet, skriver Skogsaktuellt, att sprida metoden projektet arbetat efter till hela landet. Med träffar, möten, instruktionsfilmer, med mera ska fler skogsägare plantera tall på tallmark.

Bland skogsägarna som står bakom Mera tall återfinns Sveaskog.

– Det klassiska är att man skyller problemen på någon annan. Med Mera tall försöker vi samverka för att hitta en långsiktig lösning som både jägare och skogsbruk kan acceptera. Vi sätter mer tall och jägarna hjälper till med att hålla nere älgstammen och vi ser att det fungerar, säger Anna Stridsman, skogsvårdschef för Sveaskog i södra Sverige i ett pressmeddelande.

 

Trenden har vänt

Under senare år har den negativa trenden vänt. Allt fler gör en riktig ståndortsanpassning, och andelen tallplantor som sätts ut i skogarna ökar.

– Vi har sett en tydlig ökning av tall för varje år, och vi planerar för ytterligare ökad tallandel 2021 och 2022. Detta mot bakgrund att efterfrågan varit större än tillgången i Götaland och Svealand de senaste åren, säger Peter Melin, resultatområdeschef för södra Sverige hos Svenska Skogsplantor till Skogsaktuellt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev