Att människor uppmanas att anonymt anmäla misstänkt illegal jakt på varg till en länsstyrelse, har blivit en fråga som nått riksdagen. Foto: Martin Källberg & Olle Olsson

Länsstyrelses kampanj mot illegal jakt tas upp i riksdagen

Kampanjen där människor uppmanas att anonymt anmäla misstankar om illegal jakt till Länsstyrelsen i Västra Götaland tas upp i riksdagen, då Sten Bergheden (M) lyfter ärendet i en skriftlig fråga till inrikesministern.

Jan Henricson Publicerad 10 februari 2021 - 12:15

Svensk Jakts avslöjande om den kampanj som Länsstyrelsen i Västra Götaland driver, för att få människor att anonymt anmäla misstänkta jaktbrott till länsstyrelsen, har nått riksdagen.

Moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden tar upp saken i en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S), där han undrar om ministern känner till länsstyrelsens nya arbetsmetoder och om han har godkänt kampanjen.

Jägare ska anmälas anonymt för illegal jakt – oro för angiveri

Mycket kritisk

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

I underlaget gör Bergheden ingen hemlighet av att han är starkt kritisk till länsstyrelsens agerande. Att olaglig jakt ska anmälas är helt klart, men det ska göras till polisen för utredning, skriver han, och fortsätter:

”Länsstyrelsen har vidare sin givna roll som tillsynsmyndighet. Det finns dock en uppenbar risk att länsstyrelsens uppmaning kommer leda till att jaktkritiker kommer skicka in okynnesanmälningar och tips i skydd av anonymitet.”

Till Svensk Jakt säger Sten Bergheden att han ser mycket allvarligt på det som framkommer i artikeln.

– Det är helt oacceptabelt att jägare nu riskerar att registreras i offentliga diarium hos länsstyrelsen utan att ens veta om det eller ha en möjlighet att rentvå sig. Jag kräver nu svar av ministern om detta nya arbetssätt har godkänts av regeringen.

 

I dunkel

I sin fråga till inrikesministern betonar Bergheden att det av mediauppgifter framgår att Länsstyrelsen i Västra Götaland inte kan svara på om tipsen kommer att vara belagda med sekretess. Han avslutar med:

”När Polisen utreder brott råder generellt sett förundersökningssekretess – vilka regler som länsstyrelsen anser gäller i dessa fall är höljt i dunkel. Det riskerar att drabba enskilda jägare som anmälts utan grund.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram