Riksdagen debatterade under tisdagskvällen justitieutskottets krav på tillkännagivanden för nya vapenlagar. Foto: Melker Dahlstrand

Lång debatt om nya vapenlagar

Riksdagens debatterade under tisdagskvällen justitieutskottets förslag till nya vapenlagar. Justitieutskottet kräver att riksdagen i sju tillkännagivanden ger regeringen i uppdrag att skärpa straffen vid vapenbrott och vapensmuggling och samtidigt genomföra en översyn av vapenlagstiftningen i sin helhet, med en utökad vapengarderob och licensfria ljuddämpare som några delar.

Under debatten framfördes flera förslag som har stöd av en majoritet i riksdagen. Ett antal ledamöter argumenterade för att avskaffa femårslicenser och att genomföra en översyn av vapenlagstiftningen i sin helhet. Det framfördes även krav på avskaffande av licenskravet för ljuddämpare och krav på en utökad vapengarderob samt en översyn och förenklade regler för EU:s vapenpass, som reglerar hur vi för vapen in och ur landet.

 

Socialdemokraterna inledde

Debattrundan inleddes av Joakim Sandell, (S), som gärna ser skärpta regler vid vapenbrott. Flera gärningar ska bedömas som grova eller synnerligen grova.

– Finns det då anledning att göra fler tillkännagivanden? Terrorister använder inte legala vapen, men det är ensamvargarna som skrämmer mig, inte den laglydiga jägaren eller sportskytten, sa Joakim Sandell.

Det finns en klar riksdagsmajoritet för skärpta straff för vapenbrott och skärpta straff för vapensmuggling, för att därmed göra det svårare att föra in illegala vapen i landet.

Men det finns också en tydlig majoritet för att förenkla reglerna för laglydiga jägare, sportskyttar och vapensamlare. Det framhöll Sten Bergheden, (M), i sitt framförande.

– Regeringen har struntat i de tidigare beslut som vi har tagit. Det är mer än fyra år sedan vi tog beslut om en viltmyndighet, ingen kan ju beskylla regeringen för att jobba snabbt i de här frågorna, sa Sten Bergheden.

 

Klar majoritet för förslag

Han pekade på det faktum att en majoritet i utskottet kräver att riksdagen beslutar om sju tillkännagivanden. Regeringen borde enligt Bergheden ta tag i verkliga problem stället för att jaga lagliga jägare och sportskyttar.

– Det är Inte jakt-, skytte- eller samlarvapen som används vid brottslig verksamhet. Min uppmaning till regering är gör om och gör rätt.

Flera representanter höjde sina röster för ett förenklat regelverk, men Rasmus Ling, (MP), ville inte gå på den linjen.

Vapen är per definition livsfarliga. Varför skulle vi riskera en situation där legala vapen blir illegala för att de hamnar i orätta händer? Det kan å horribla konsekvenser, det vore dumt och dåligt för landet om de här förslagen blir verklighet, sa Rasmus Ling.

Kjell-Arne Ottosson, (KD), krävde förtydligande svar av Rasmus Ling.

– Här är Ling ute och seglar. Det är inte där du räddar Sverige från skjutningar. Då är det mer anmärkningsvärt att man från regeringen inte agerar mot illegala vapen, sa Kjell-Arne Ottosson.

Han fick stöd av Peter Helander, (C), som menade att Miljöpartiet vill begränsa landsbygdens möjligheter att leva och verka.

– Jag kommer från en del av landet där jakt är en del av livet. Vi behöver jägare som sköter viltvården, och jägare är inget samhällsproblem, sa Peter Helander.

 

Separat hantering

Frågorna om förändringar i vapenlagen kom efter justitieutskottets krav på tillkännagivanden, som är resultatet av utskottets behandling av lagda motioner.

Adam Marttinen, (SD), hävdade att vapenfrågorna egentligen skulle ha bakats in i vapendirektivet, men att det har varit nyttigt att få vapenfrågorna i ett särskilt motionshanterande.

– Vi har lyckats landa i gemensamma ståndpunkter och våra röster har varit helt avgörande för att vi idag står med sju tillkännagivande, sa Adam Marttinen, (SD), under sitt anförande.

Regeringens implementering av vapendirektivet var också ett ämne under debatten, där flera talare pekade på att regeringen borde undvika att överimplementera EU:s direktiv i förslaget till ny lagstiftning. Med en majoritet emot regeringens tidigare inställning i frågan är det också oklart när proposition läggs fram i riksdagen.

Voteringen i vapenfrågan kommer att genomföras under onsdag förmiddag.

Justitieutskottets krav på sju tillkännagivanden

  • Avskaffade femårslicenser.
  • En översyn av vapenlagstiftningen i sin helhet.
  • Skärpta straff för vapenbrott.
  • Skärpta straff för vapensmuggling.
  • Avskaffat krav på licens för ljuddämpare.
  • Utökad vapengarderob.
  • Översyn av reglerna för EU:s vapenpass, det vill säga förenklingar för att föra vapen in och ur landet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev