I sju så kallade tillkännagivanden föreslår en majoritet i riksdagens justitieutskott flera förändringar i vapenlagstiftningen. Bland annat vill man att vapengarderoben utökas till att omfatta fler än sex vapen. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag och Jan Henricson

Tung vapensalva till regeringen från riksdagen

I inte mindre än sju tillkännagivanden vill en majoritet i riksdagens justitieutskott skärpa lagstiftningen kring illegala vapen, och förenkla den för laglydiga jägare och skyttar. Bland annat vill man att regeringen lägger fram förslag om en utökad vapengarderob.

På tisdagen justerades justitieutskottets betänkande med bäring på en lång rad vapenrelaterade motioner. I det längsta har man väntat på regeringens proposition om EU:s vapendirektiv för att få med den i samma hantering, men eftersom den dröjer går utskottet fram med sju så kallade tillkännagivanden.

Bakom dessa förslag står en majoritet i riksdagen bestående av M, KD, C, L och SD. Det kan finnas vissa varianter av förslagen som uttrycks i så kallade reservationer, men i huvudsak är majoriteten stabil.

 

Licenser för enhandsvapen

Ett par av de punkter som föreslås har också koppling till vapendirektivet, vilket inte gör det enklare för regeringen att få sitt förslag om hur direktivet ska implementeras, att gå igenom i riksdagen.

Till exempel föreslår utskottsmajoriteten att femårslicenserna för vissa vapentyper ska slopas, och i framtiden ska vara licenser som gäller tills vidare, som för en vanlig studsare eller en hagelbössa.

Förslaget har i första hand betydelse för sportskyttarna, men jägare med enhandsvapen för avlivning av fällfångat vilt skulle också ha glädje av en sådan förändring.

Sten Bergheden (M).

– Det skulle också innebära minskad byråkrati hos polisen om man inte behöver arbeta med dessa återkommande licensansökningar, kommenterar Sten Bergheden (M), som varit en av de drivande i utskottsarbetet.

 

Ljuddämpare och garderob

Utöver avskaffade femårslicenser innebär utskottets tillkännagivanden kortfattat:

  • En översyn av vapenlagstiftningen i sin helhet.
  • Skärpta straff för vapenbrott.
  • Skärpta straff för vapensmuggling.
  • Avskaffat krav på licens för ljuddämpare.
  • Utökad vapengarderob.
  • Översyn av reglerna för EU:s vapenpass, det vill säga förenklingar för att föra vapen in och ur landet.

Sten Bergheden beskriver punkten ett ovan som den viktigaste, inte minst för att på det sättet minska byråkratin och krånglet som drabbat laglydiga jägare och sportskyttar.

 

Nöjd kristdemokrat

I ett pressmeddelande kommenterar kristdemokraten och vice ordföranden i justitieutskottet Andreas Carlsson förslagen:

Andreas Carlsson (KD).

– Vanliga vapenägare är inget hot, tvärtom något väldigt positivt. I en iver att verka ”hård” mot skjutvapen slår regeringen mot laglydiga vapenägare. Men det finns inte en gängkriminell som har vapenlicens. Nu föreslår vi åtgärder som skulle förenkla för jägare och sportskyttar. Det är glädjande att förslag som att slopa licenskrav för ljuddämpare nu har stöd av en majoritet i riksdagen.

 

Ovanligt tungt inlägg

Att justitieutskottet går ut så här hårt och avlossar inte mindre än sju förslag om tillkännagivanden i vapenrelaterade frågor måste betraktas som mycket ovanligt.

Historien visar emellertid att regeringar, oavsett vilka partier som ingår i dem, inte tar särskilt allvarligt på riksdagens uppmaningar att de ska återkomma med skarpa lagförslag.

– Och det måste få ett slut. Riksdagen måste någonstans sätta ner foten. Att det kan ta ett år av utredningar och förberedelser är acceptabelt. Det går också att lägga ytterligare ett halvår på ren ovilja. Men när det som för till exempel riksdagens tillkännagivande om att inrätta en viltmyndighet inte har hänt något på över fyra år är det fullständigt oacceptabelt, säger Sten Bergheden.

Den 18 juni hålls en debatt i riksdagen om justitieutskottets förslag. Samma dag tar riksdagen beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev