Publicerad 10 maj 2019 - 10:06

Jaktstigarna som genomförs företrädesvis om våren lockar många jägare som får en verklighetsnära och bra träning inför jaktsäsongen. Allt fler politiker uppmärksammar nu de hinder polisen vill resa för denna typ av skytte. Foto: Jan Henricson

Lagändring för jaktstigar föreslås

Allt fler politiker agerar nu mot polisens skärpta föreskrifter för tränings- och tävlingsskytte. Ytterligare en riksdagsledamot för Moderaterna har ställt en skriftlig fråga till inrikesministern, och Sverigedemokraterna vill se en lagändring och tar frågan till justitieutskottet.

Svensk Jakts intervju med Polismyndighetens ansvarige för skärpningen av föreskrifterna för skjutbanor, Maria Thulin, har fått stor spridning och väckt starka känslor. I artikeln rekommenderar hon kritikerna att arbeta för att ändra lagstiftningen i stället för att försöka påverka polisen.

Adam Marttinen, (SD).

Nästan som ett direkt svar på det lägger nu Sverigedemokraterna ett förslag i justitieutskottet med innebörden att det som kallas tillfälliga skjutbanor inte ska omfattas av tillståndsplikten.

– Polismyndighetens ändring vad gäller tillståndsplikt för det de kallar tillfälliga skjutbanor menar vi går utöver lagstiftarens intentioner. Myndighetens tolkning av hur ordningslagen ska tillämpas drabbar en samhällsviktig verksamhet, motiverar Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, Adam Marttinen, initiativet.

 

Ser inget behov

I förslaget till justitieutskottet skriver Adam Marttinen att det är naturligt att stadigvarande skjutbanor och sådana som ligger inom detaljplanlagt område omfattas av tillståndsplikt även i fortsättningen.

Men att kräva att även jaktstigar eller andra tillfälliga skjutbanor ska regleras på samma sätt bör anses oproportionerligt. Enligt SD finns det inget behov av besiktning och tillstånd för sådant skytte.

Marttinens förhoppning är nu att hans förslag ska vinna majoritet i justitieutskottet, så att regeringen genom ett utskottsinitiativ får i uppdrag att utforma ordningslagen så att jaktstigar och andra ”tillfälliga skjutbanor” inte ska omfattas av tillståndsplikten.

– Jag tror det finns en majoritet i utskottet för att underlätta för jakt- och skytterörelsen generellt. Det har tyvärr funnits en diskrepans mellan att tycka och att faktiskt rösta på bra förslag från flera partier. Men jag är hoppfull om att vi kan göra mer verkstad i flera frågor framöver och att utskottet sätter ner foten i den här frågan genom vårt utskottsinitiativ, säger Adam Marttinen till Svensk Jakt.

 

Viltet drabbas

Moderaten Sten Bergheden var först med att lyfta frågan om polisens skärpta regler i riksdagen, genom att ställa frågor om saken till inrikesminister Mikael Damberg (S). Nu följer partikollegan

Johan Widegren, (M).

John Widegren honom i spåren med en skriftlig fråga till ministern angående den ökande byråkratin för vapenägare.

Jägare och sportskyttar drabbas hårt av de skärpta reglerna, och i slutändan kan också viltet drabbas om jägarna inte får möjlighet att träna, skriver John Widegren.

Han tycker att det borde gå att nå överenskommelser som både gör skyttet säkrare och ger jägare och sportskyttar fortsatt möjlighet att träna. Därför ställer han frågan till Mikael Damberg:

”Avser statsrådet vidta några åtgärder för att underlätta byråkratin för jägare och sportskyttar i kombination med att vi kan garantera säkerheten vid skjutbanor?”

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram