I väntan på att åklagaren ska väcka åtal fortsätter Karl Hedin att kämpa för upprättelse. Nu begär han att Riksåklagaren överprövar tidigare åklagares beslut att inte inleda förundersökning om tjänstefel. Foto: Jan Henricson, Fernando Carniel Machado/Mostphotos

Karl Hedin vänder sig till RÅ för prövning

Premium

Karl Hedin kan inte förstå varför det finns ett sådant motstånd att utreda varför telefonsamtalen som han hade med en anställd och sin syster inte återgavs korrekt i samband med häktningsförhandlingar i tingsrätten. Därför begär han nu att Riksåklagaren överprövar tidigare beslut om nedläggning av anmälan om tjänstefel.

Jan Henricson Publicerad 14 maj 2020 - 18:27

Karl Hedin har tidigare genom sin advokat Sven Severin anmält miljöåklagare Lars Magnusson för tjänstefel, utan resultat. Vid flera tillfällen har åklagare vid särskilda åklagarkammaren beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Anmälningarna har gått samma öde till mötes i de fall de prövats högre upp i systemet.

Professor kritiserar polisen: ”De ska inte utreda sig själva”

Men Karl Hedin och hans försvarare Sven Severin ger sig inte. De vänder sig nu med en skrivelse till Riksåklagaren, RÅ, där de begär överprövning av tidigare åklagares beslut, där de berörda uppges vara Lars Magnusson och den vid polisen som är ansvarig för utskriften av de avlyssnade telefonsamtalen.

Skrivelsen har också gått som kopia till Rikspolischefen.

 

Avgörande fel

Den här gången lämnar Hedin i sin överklagan det faktum att telefonavlyssningen beslutades i strid med lagen därhän. I stället är det vad som faktiskt sägs i två avlyssnade telefonsamtal som är huvudsaken.

Att åklagaren uppgav en felaktig beskrivning av vad som sas under samtalen var avgörande för att tingsrätten beslutade att häkta Karl Hedin samt en anställd vid hans företag, sägs det i skrivelsen.

Västmanlandfallet: Ansvarig chef på polisen förhördes inte

I det första fallet ringer den anställde till Karl Hedin för att berätta att en viltkamera fångat två vargar på bild. Något som är fullständigt naturligt eftersom en större jakt med flera löshundar ska arrangeras kommande dagar. Om det finns varg på skogen måste jakten flyttas.

 

Under samtalet säger medarbetaren:

”Det är en som är riktigt stor och en liten. De verkar vara stationärt igen.”

 

I utskriften som åklagaren läser ur vid häktningsförhandlingen står följande:

”Vi ska vara där stationärt igen.”

 

Tillgång till logg

I begäran till Riksåklagaren om överklagan skriver Hedin och Severin:

”De verkar vara, syftande på vargarna, har i utskriften ändrats till, vi ska vara, syftande på de misstänkta. Den som gjort utskriften som åklagaren läst ur vid häktningsförhandlingen har haft tillgång till logganteckningen med ett korrekt återgivet samtalsinnehåll. Men även till ljudfilen. Hedin och undertecknad har, på NOA den 7 maj 2020, kunnat höra vad som sägs vid uppspelning.

Överåklagare bollar vidare överprövning i Hedinfallet

Konsekvensen av den felaktiga utskriften blev att den medmisstänkte häktades såsom på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott. Hedin begärdes inte häktad på denna misstanke, vilken han då inte var delgiven. Förundersökningen avseende förberedelse till grovt jaktbrott är nedlagd.”

 

Hörs utan hörlur

Den andra händelsen gäller det omtalade telefonsamtal som Karl Hedin hade med sin syster den 26 oktober, alltså samma dag som han greps misstänkt för att ha skjutit en varg.

Karl Hedin går vidare till Riksåklagaren: ”Bevisförvanskning”

Under samtalet säger Karl Hedin:

”Så då rykte vi ut ett gäng och bara stod och avvaktade men vi såg ingenting.”

I utskriften som åklagaren läser ur vid häktningsförhandlingen står:

”Så då rykte vi ut ett gäng och bara stod och avvaktade när vi såg /ohörbart/.”

 

Om detta skriver Hedin och Severin till Riksåklagaren:

”Såväl Hedin som jag själv har kunnat konstatera vid senare uppspelning att ”men vi såg ingenting” är hörbart. Senast vid besök på NOA den 7 maj 2020, då Hedin inte var personligen närvarande, spelades bland annat detta samtalet upp. Undertecknad har då, trots hörselproblem innebärande hörapparater i båda öronen, kunnat höra det som antecknats som ohörbart i den utskrift som åklagaren läst ur vid häktningsförhandling. Inga hörlurar användes vid detta tillfälle. Även en av de närvarande poliserna bekräftade att det var hörbart.”

Överåklagare om utredningen mot Karl Hedin: ”Det har begåtts fel”

De menar att det är uppenbart att vad som sägs ”i den mening som har förvanskats” är viktigt för slutsatsen att en varg har skjutits, och de förstår inte varför en sådan viktig detalj inte fick utredarna att verkligen vinnlägga sig om att ta reda på vad som faktiskt sas.

 

Två avgörande misstag

I skrivelsen hänvisas också till förhöret som polisen Anna Bergqvist, som Svenskjakt.se berättade om här, där hon uppger att fyra poliser lyssnade på samtalet samma dag som Karl Hedin greps. Att ingen av dessa samt åklagare Lars Magnusson inte hörde vad som sas är svårt att förstå, skriver Karl Hedin och Sven Severin.

Kaos i Hedinutredning: ”En tiotaggare man skulle fälla och så chansade man”

Att misstag kan begås är möjligt. Men att två misstag som hade avgörande betydelse för att två personer kastades i häkte under lång tid har begåtts är anmärkningsvärt, står det i begäran till Riksåklagaren. Skrivelsen avslutas med:

”Intrycket man får är att ingen verkar bry sig. Varför har det inte utretts vem som bär ansvaret för utskrifterna? En sådan fråga har inte ens ställts. (…) Det borde i vart fall finnas en strävan internt inom polismyndigheten att utreda vad som hänt för att förhindra en upprepning. Inställningen verkar istället vara en axelryckning och business as usual.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev