Publicerad 14 april 2020 - 20:37

Professor Dennis Töllborg har i sina rapporter förordat att internutredningen bryts loss från polisorganisationen. Foto: Mostphotos

Professor kritiserar polisen: ”De ska inte utreda sig själva”

Premium

Dennis Töllborg är professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har tidigare utrett hur polisens internutredningar går till och hävdar att ”alla inom rättsväsendet känner till vilken usel kvalité det är på internutredningarna och det har pågått i decennier.”

Svensk Jakt har berättat om den internutredning som överåklagare Martin Tidén genomfört av poliserna vid Nationella operativa avdelningen (NOA) i det så kallade Västmanlandärendet, där Karl Hedin och tre andra män suttit häktade i en månad misstänkta för jaktbrott.

Handlingarna ger en avslöjande bild av hur NOA-polisen arbetar, men också av hur en internutredning går till. För den som inte är van att läsa polisens internutredningar är innehållet högst anmärkningsvärt.

Dennis Töllborg. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Dock inte för Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Gothenburg Research Institute, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

– Ja, så här uselt är det, säger han till Svensk Jakt.

 

Jag uppfattar inte ens att det är en utredning, då man ju inte har försökt utreda vad som har hänt – hur fyra män kunde sitta häktade under en månad med fulla restriktioner på grund av att NOA-polisen hörde fel vid en telefonavlyssning?

– Men det här är normaliteten och jag kan ge dig mängder med liknande exempel. Jag ser det inte varje dag, men i alla fall varje vecka, säger Dennis Töllborg.

 

När chefen, förundersökningsledaren och en utredare ”hör fel” och drar igång ett stort tillslag – det måste väl leda till några konsekvenser för de ansvariga?

– Nej, så här fungerar det i Sverige, fortsätter han.

 

Slog larm

Dennis Töllborg berättar att redan 1999 slog Justitiekanslern larm om de dåliga internutredningarna inom polisen.

För tio år sedan var han själv anställd av polisen under en period för att utreda myndighetens interna utredningsverksamhet.

När arbetet var klart höll man flera seminarier med polis, åklagare, andra jurister och alla var överens om att det måste bli en bättring.

– Jag har haft seminarier med rikspolischefer, med tidigare rikspolischefer, med länspolismästaren, med chefen för kriminalunderrättelsetjänsten. Och alla håller med mig. Alla håller med. Men ingenting sker. Du ska veta att det är inte crème de la crème av personal som söker de här jobben. De får en bra lön, lite jobb och så får de sitta inne i värmen. Det får du gärna citera mig på, säger Dennis Töllborg.

 

Enklare förseelser

Han menar att när poliser någon gång ”åker fast” i internutredningen handlar det om enklare förseelser, som att någon visat polislegitimation på krogen under ledighet eller att man sagt något olämpligt.

– De stora, allvarliga felen åker de aldrig dit på, säger Dennis Töllborg.

I de rapporter som Töllborg sammanställde efter att ha undersökt polisens internutredningar har han förordat att hela verksamheten bryts loss från polisorganisationen.

 

Fristående organisation

– De ska inte sitta och utreda sig själva. Det behövs en fristående organisation, ungefär som en haveriutredning som vid en flygolycka, säger han.

Dennis Töllborg pekar även på Norge som ett föredöme när det gäller oegentligheter inom polisen.

– I Norge ska en utredning vara igång inom fyra timmar och man separerar de poliser som är inblandade så att de inte ska kunna prata ihop sig.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram