Industriledaren Karl Hedin är inte nöjd med åklagarens beslut att inte inleda någon förundersökning om bland annat tjänstefel i Västmanlandfallet. Nu går han vidare med att överklaga till högre instans. Foto: Jan Henricson & Mostphotos

Karl Hedin går vidare till Riksåklagaren: ”Bevisförvanskning”

Premium

Industriledaren Karl Hedin är kritisk mot att det inte inleds en förundersökning av miljöåklagares och polis agerande i det så kallade Västmanlandfallet. Enligt Hedin, som ska överklaga till Riksåklagaren, är bevisförvanskning ett allvarligt brott, och han kan inte förstå varför rättsvårdarna inte vill gå till botten med vad som hänt.

Jan Henricson Publicerad 23 februari 2020 - 18:35

I början på veckan kunde Svenskjakt.se berätta att åklagaren Anders Jacobsson vid Särskilda utredningar, inte inleder förundersökning för att utreda polisers och miljöåklagares agerande i Västmanlandfallet, där Karl Hedin misstänks för grovt jaktbrott.

Överåklagare om utredningen mot Karl Hedin: ”Det har begåtts fel”

Enligt Anders Jakobsson har fel begåtts, men inte tillräckligt allvarliga för att han ska starta en förundersökning.

 

Ingen motivering

I dagarna fick Karl Hedin ett skriftligt besked om samma sak. Men utan motivering.

– Jag tycker det är respektlöst. Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, skriver Jacobsson. Någon förklaring lämnar han inte, säger Karl Hedin till Svensk Jakt.
I stället fick han läsa om åklagarens motivering i media. Förklaringar Karl Hedin ställer sig helt oförstående till.

– Jacobsson säger att fel har begåtts, men inte så allvarliga att de behöver undersökas vidare. Jag förstår inte det resonemanget. I vår begäran om utredning, som skrivits efter att vi låtit en utomstående skicklig jurist gå igenom allt som inträffat, pekar vi på en lång rad fel som begåtts av åklagare och poliser. Bland annat bevisförvanskning som är ett mycket allvarligt brott.

 

Inte på större allvar

Karl Hedin tycker det är mycket märkligt att hans anmälan inte tas på större allvar.

– Varför är det inte intressant att utreda? Varför vill de inte rensa ut sådan skit i de egna leden? Det finns bara ett möjligt svar på de frågorna. Det här handlar rimligen inte om att skydda någon enskild polis som har gjort fel. Vad som hänt måste vara känt och då troligen sanktionerat hela vägen upp. Se till att Hedin åker i fängelse. Använd vilka metoder ni vill. Och täck sedan upp för varandra! Så kan en order ha varit.

 

”Varför är det inte intressant att utreda? Varför vill de inte rensa ut sådan skit i de egna leden?”
Karl Hedin

 

I anmälan, som Karl Hedin lämnade tillsammans med advokat Sven Severin, pekar de på två delar av utredningen. Det ena gäller att miljöåklagaren Lars Magnusson inte avskrivit misstankarna mot Hedin om att han överlämnat gift till en person i syfte att döda varg.

– Efter att huvudvittnet, samt ytterligare ett vittne, i flera brev tagit tillbaka uppgifterna och sagt att de ljugit om saken måste åklagaren inse att jag är oskyldig till anklagelsen. Då ska misstankarna avskrivas. Om inte begår han tjänstefel, säger Karl Hedin.

 

Hörde vad som sas

Han blir än bistrare i tonen när han resonerar om den andra delen i sin anmälan, som gäller den omtalade inspelningen av telefonsamtalet han hade med sin syster den dag han anhölls och greps.

Karl Hedin ger inte upp – begär att polis och åklagare utreds

Efter att Karl Hedin i samband med ett så kallat slutförhör som hölls i december fick lyssna på inspelningen, tvekar han inte att rikta anklagelser om bevisförvanskning mot miljöåklagaren och utredande poliser.

– Jag tvingades tillbringa fyra veckor i häkte när tingsrätten ansåg det sannolikt att jag skjutit en varg. Domstolen stödde sig på det avlyssnade samtalet, som enligt åklagaren hade en del som var ohörbar. Men det är inte svårt att höra vad som sägs. Om Lars Magnusson sagt sanningen om vad jag säger till min syster hade jag rimligen inte häktats, säger Karl Hedin.

 

Du riktar väldigt allvarliga anklagelser mot åklagare och polis. Varför skulle de agera som du beskriver?

– För att tysta en obehaglig röst i vargdebatten, och för att jag granskat hur miljöåklagarna misskött andra fall av misstänkt vargjakt. De har gett sig fan på att sätta dit mig. Det blir så tydligt när man sätter sig in i hur det gick till när jag avlyssnades, greps och häktades. Jag finner ingen annan förklaring.

 

Till hovrätten

Karl Hedin hävdar att åklagare och polis redan från början hörde vad han sa till sin syster i telefonsamtalet. Att Lars Magnusson hävdar att han hörde det först när han lyssnade med sina egna hörlurar, menar han är en efterhandskonstruktion.

– Den kom när jag överklagat beslaget av mina vapen till hovrätten, och yrkade att man skulle ta del av avlyssningen för att förstå att jag inte skjutit någon varg. För att slippa att lämna ifrån sig inspelningen ändrade sig Magnusson. Plötsligt hörde han vad som sas på bandet, jag var inte längre misstänkt för att ha skjutit varg och beslaget hävdes. Att Bergslagspolisen sedan inte lämnade ut mina vapen är en annan historia.

 

”Plötsligt hörde han vad som sas på bandet, jag var inte längre misstänkt för att ha skjutit varg och beslaget hävdes.”

Karl Hedin

 

Karl Hedin idkar en del självkritik för att han inte i samband med häktningsförhandlingen krävde att inspelningen skulle spelas upp för rätten. Men han var chockad, uttröttad och överrumplad av anklagelserna, och tänkte inte så då. Samtidigt är han långt ifrån säker på att han fått gehör för ett sådant krav.

– Däremot hade domstolen fått det. Om domaren krävt att få lyssna på inspelningen hade jag sluppit tillbringa flera veckor i det vedervärdiga häktet. Telefonsamtalet var avgörande för häktningen, och att en domstol inte granskar bevisen utan helt går på åklagarens berättelse är också allvarligt.

 

”Om domaren krävt att få lyssna på inspelningen hade jag sluppit tillbringa flera veckor i det vedervärdiga häktet.”
Karl Hedin

 

Enligt Karl Hedin beskrivs hela skeendet kronologiskt och tydligt i den begäran om utredning som särskilda åklagaren Anders Jakobsson har avvisat.

– Jag har fått veta att det går att överklaga hans beslut till högre instans. Det ska jag naturligtvis göra. Inte för att jag tror att beskedet därifrån blir annorlunda, utan för att det ska bli intressant att ta del av vad de anser. Det blir allt tydligare. Man håller varandra om ryggen. Från toppen till botten vill man till varje pris undvika att ta ansvar för de fel som begåtts i utredningen, säger Karl Hedin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev