Jägarnas riksförbunds ordförande Solveig Larsson menar att stödutfodring stressar viltet mer än vad det hjälper.

Jägarnas riksförbunds ordförande Solveig Larsson menar att stödutfodring stressar viltet mer än vad det hjälper.

JRF-ordföranden: Viltvård kan skada mer än det gör nytta

Vintern har både varit lång och snörik på många platser i landet. Snön ligger fortfarande djup i Norrland och många jägare och markägare kämpar för att hjälpa älgar och rådjur med foder. Men Jägarnas riksförbunds ordförande Solveig Larsson menar att det är fel väg att gå.
– Det viktigaste nu är att lämna djuren i fred så de inte stressas onödigt. Våra insatser kan göra mer skada än nytta, säger Solveig Larsson till Jaktjournalen.

Flera av Jägareförbundets länsföreningar och kretsar har under vintern betalat ut extra ekonomiskt tillskott till stödutfodring. Solveig Larsson tycker inte att det behöver göras.

– Jag tror att man får acceptera att det ibland blir stränga vintrar som påverkar viltstammarna. Det är ju vi människor som bidrag till att skapa stora viltstammar och då blir naturligtvis dippen större när väderförhållandena blir tuffa som i år. Om man ska göra någon insats så skulle det vara att vintergallra sina skogar. Då får älgen ett naturligt foder, säger hon till Jaktjournalen.

 

Normala klövviltstammar

Jägarnas riksförbund har nyligen antagit en ny utfodringspolicy. Bland annat framgår där att organisationen inte ser något behov av utfodring vid normala klövviltstammar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev