Den nu aktuella NOA-polisen har tidigare varit föremål för internutredningens intresse i Västmanlandsfallet. Foto: Mostphotos

Internutredning av NOA-polis klar – försvarare har utsetts

Premium

Internutredningen mot en av de NOA-poliser som arbetat med Västmanlandsfallet är nu klar.
– Polisen det gäller har fått ta del av förundersökningen och det har även utsetts en advokat, säger utredaren Jesper Rundeberg.

Jesper Rundeberg är utredare vid Polisens avdelning för särskilda utredningar, som hållit i förundersökningen gällande NOA-polisen.

Vad som undersökts är hur polisen agerade i november 2018 då man spanade mot företagaren Karl Hedin och fyra andra män som då var misstänkta för jaktbrott.
Vid ett möte i Västerås den 2 november 2018 mellan två NOA-poliser och åklagarens huvudvittne (som vi kallar Mona) hade den senare tagit med sig makens jaktkläder, som var preparerade med insektsgiftet karbofuran. I ett senare skede av utredningen har Mona erkänt att det var hon själv som preparerat kläderna med giftet.

 

Ny husrannsakan

Enligt Mona ville hon lämna kläderna till NOA-poliserna som bevis för att maken ägnat sig åt att förgifta rovdjur.
Men enligt Mona vägrade NOA-poliserna att ta emot kläderna.

Poliser misstänks för tjänstefel i Hedinfallet – förundersökning pågår

I stället uppmanades hon av polisen att åka hem igen och hänga upp byxor och jacka så att man kunde göra en ny husrannsakan. Något som genomfördes den 6 november, och då påträffades kläderna.

Vad misstankarna mot NOA-polisen handlar om är ännu oklart, men det har att göra med polisens agerande med de giftpreparerade kläderna.

 

Tidigare internutredning

Den nu aktuella NOA-polisen har tidigare varit föremål för internutredningens intresse i Västmanlandsfallet.
I samband med den telefonavlyssning av Karl Hedins telefon som NOA-polisen då genomförde framkom det att utskrifterna som polisen upprättat inte stämde överens med ljudfilerna.

Den gången ledde NOA-polisens felaktigheter inte till åtal då åklagare Martin Tidén, som höll i ärendet, menade att polisen inte haft något uppsåt att göra fel.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev