Inga beslut om ny vargjakt innan Förvaltningsrätten sagt sitt
PremiumLänsstyrelserna i varglänen tar inga beslut om utökad vargjakt innan Förvaltningsrätten i Luleå har avgjort de överklaganden som inkommit.
Tidigare beslut om jakt på 24 vargar till vintern har tagits på felaktig grund. Efter att Jägareförbundet påpekat felaktigheterna har vargforskarna vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort en ny beräkning som visar att det finns ett större utrymme för vargjakt i vinter än vad som tidigare beslutats.
Efter Jägareförbundets påpekande – forskare bekräftar större utrymme för vargjakt
Högre uttag möjligt
Forskarnas nya analys visar på möjlighet till ett högre jaktuttag utan att riskera att vargstammen hamnar under gynnsam bevarandestatus hösten 2021.
Genom att använda medeltillväxten för den senaste tioårsperioden, samtidigt som man bedömer risken att vargstammen hösten 2021 ska understiga 300 individer till högst tio procent, kan man ta ut maximalt 55 individer (vilket inkluderar vargar som skjuts vid skyddsjakt, reds anm.), skriver forskarna i sin rapport.
Länsstyrelserna har tidigare beslutat att 24 vargar ska skjutas vid den kommande licensjakten, som inleds den 2 januari. 12 i Gävleborg, 6 i Värmland och 6 i Västmanland/Örebro.
Enligt Naturvårdsverket är det länsstyrelserna i varglänen som avgör om det nya underlaget föranleder att tidigare beslut om licensjakten ska ändras.
Beslut som dröjer
Men den som hyser förhoppningar om att länsstyrelserna omgående ska ompröva sina beslut och öka tilldelningarna får se dessa grusas. Först måste Förvaltningsrätten i Luleå avgöra alla de överklaganden som inkommit.
– Det är för tidigt att svara på. Först måste den juridiska processen ha sin gång, säger Joel Isensköld, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg, när Svensk Jakt frågar om tilldelningen nu kommer att öka i hans län.
Enligt Joel Isensköld är det inte meningsfullt att ta några nya beslut innan domstolen har sagt sitt.
Det gäller både de överklaganden som är emot jakten som sådan, och de som anser att det går att fälla fler vargar. Bland dem Jägareförbundets överklagan, i vilken man beskriver vilka felaktiga underlag som använts för att besluta om jaktuttag och där man begär att det ska skjutas 60 vargar under licensjakten.
Jägareförbundet överklagar vargbeslut: ”Naturvårdsverket har gjort fel”
Juridiken ska prövas
Samma inställning som i Gävleborg har man på länsstyrelsen i Västmanland. Enligt Sofia Sollenberg, funktionsansvarig tjänsteman på viltenheten, är frågan om utökad jakt för tidigt ställd.
– Vi behöver få det juridiska läget prövat och avvaktar förvaltningsrättens beslut, säger Sofia Sollenberg.
Om domstolen ger grönt ljus för jakten, kommer ni då att öka tilldelningen i linje med vad vargforskarna slår fast i sin nya analys?
– Det är för tidigt att säga. Vi får ta den frågan då, svarar Sofia Sollenberg.
Detsamma säger Joel Isensköld i Gävleborgs län.
– Vi kan inte göra något innan den juridiska processen är avslutad. Allt är avhängigt vad förvaltningsrätten kommer fram till.
Jakten inleds om halvannan månad. Hinner ni med att ta nya beslut innan dess?
– Jag förutsätter att domstolen känner till tidsramen. När vi får rättens utslag kommer vi genast att analysera beslutet. Det kan gå ganska fort, säger Joel Isensköld.
Förvaltningsrätten uppger att det ännu inte är fastställt datum för när överklaganden av vargjakten ska avgöras. Länsstyrelserna i Gävleborg, Örebro och Västmanland har ännu inte yttrat sig över inkomna överklaganden. Något som man har till den 20 respektive den 19 november på sig att göra, skriver Förvaltningsrätten i Luleå i ett mejl till Svensk Jakt.
Klart för förbundet
För Jägareförbundets del är saken klar. Det är självklart att fler vargar än 24 måste fällas vid den kommande licensjakten.
– Tveklöst finns det ett större utrymme för jakt på varg. Jag förutsätter att länsstyrelserna utökar vargjakten i linje med Jägareförbundets begäran, har förbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen tidigare sagt till Svensk Jakt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.