Publicerad 3 november 2020 - 15:31

Naturvårdsverket har gjort fel och länsstyrelserna har därför inte fått rätt förutsättningar inför sina beslut om vargjakt, menar Jägareförbundet.

Naturvårdsverket har gjort fel och länsstyrelserna har därför inte fått rätt förutsättningar inför sina beslut om vargjakt, menar Jägareförbundet. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Jägareförbundet överklagar vargbeslut: ”Naturvårdsverket har gjort fel”

Det finns jaktutrymme för ytterligare 36 vargar i vinter. Det visar beräkningar som Svenska Jägareförbundet gjort. Efter påpekande har Naturvårdsverket gett ett nytt uppdrag till forskarna som i närtid ska presentera nya beräkningar.
Jägareförbundet kräver nu att länsstyrelserna omprövar sina beslut om vargjakt.

Mikael Samuelsson, Norrbotten, valdes in i Svenska Jägareförbundet styrelse.

Mikael Samuelsson. Foto: Lars Nilsson

– Det är ytterst beklagligt att Naturvårdsverket har gjort fel. Nu krävs det att myndigheterna gör om och rättar till misstaget, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, till Jägareförbundets hemsida.

Innan länsstyrelserna ska besluta om vargjakt ger Naturvårdsverket forskare i uppdrag att räkna fram hur många vargar som kan fällas utan att man äventyrar att komma under nivån för gynnsam bevarandestatus, som ligger på 300 djur.

– Felet finns i de förutsättningar som verket har gett till forskarna, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig inom förbundet.

 

Spelar roll

Jägareförbundet uppger att normalt sett bedöms alltid vargstammens storlek efter de inventeringar som görs vintertid. Det är alltså antalet vargar som hittas under perioden 1 oktober–31 mars som inte ska gå under 300 individer (gynnsam bevarandestatus).

– Men verket har i sina direktiv bett forskarna om en uppgift hur stort uttag som kan göras för att stammen inte går under 300 djur direkt efter jakten. Det kan låta som att det inte spelar så stor roll när man beräknar stammens storlek, men det gör det, säger Gunnar Glöersen.

 

Ytterligare 36 vargar

Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

Beräkningar som Jägareförbundet gjort visar att det finns jaktutrymme för ytterligare 36 vargar. Efter påpekande från Jägareförbundet har Naturvårdsverket också gett ett nytt uppdrag till forskarna som i närtid ska presentera nya beräkningar.

– Från vårt perspektiv är det ytterst viktigt att man inte ändrar de förutsättningar som gällt i 40 år så att vargstammen ökar ytterligare. Ifall man inte ändrar besluten införs ytterligare en försiktighetsprincip som leder till att stammen ökar, säger Gunnar Glöersen.

– Tyvärr är det inte första gången som Jägareförbundet hittar fel i myndigheternas beslut kring vargförvaltningen. Fast det är absurt att en ideell förening måste granska myndigheterna så att de gör rätt, säger Mikael Samuelsson.

 

Ökad tilldelning

Han menar nu att länsstyrelserna tillsammans med Naturvårdsverket måste öka tilldelningen till vinterns vargjakt.

 

”När man har gjort fel, måste man göra om.”
Mikael Samuelsson

 

– Ja, det finns inget alternativ. När man har gjort fel, måste man göra om. Möjligheterna att göra uttag i vargstammen är betydligt större än vad underlaget som gick ut till länsstyrelserna angav. De har alltså inte fått rätt förutsättningar inför sina beslut. Detta kan man inte låta passera eller acceptera, säger Mikael Samuelsson, till Jägareförbundets hemsida.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram