
Granskog som växer intill sjöar och vattendrag innebär att vattnet blir brunare, enligt en studie vid Lunds universitet. Foto: Martin Sjödin/Skogssällskapet
Granskog vid stränder ger brunare vatten
Förgraningen innebär inte bara ett mörkare landskap och artfattigare skogar. En studie visar att allt mer granskog också innebär att vattnet i sjöar och vattendrag blir brunare.
Forskningen, som finansieras av Skogssällskapet och bedrivs vid Lunds universitet och vid SLU i Umeå, visar att brunare vatten hänger samman med förgraningen. Därför får skogsägarna nu rådet att gynna lövskog på sjöarnas stränder och längs åar och bäckar, i stället för att plantera granskog.
Misstänkte försurning

Emma Kritzberg. Lunds universitet.
Tidigare har man trott att det allt brunare vattnet hängt samman med försurningen. Den höga surhetsgraden i marken gjorde att organiskt material löstes upp i lägre grad. Man förklarade brunifieringen av vattnet med en återgång till ett naturligare tillstånd.
Men Emma Kritzberg, professor i akvatisk ekologi vid Lunds universitet, för i stället fram tesen att vattnet blivit brunare av att det i dag finns mer granskog i Sverige.
”Läcker inte ut”
– Att granskogen brett ut sig innebär att markskiktet blivit rikt på organiskt material, humus. I jordbruksmark och lövskog bryts det organiska materialet ner mycket snabbare och till skillnad från i granskogen läcker det inte ut i vattnet, säger Emma Kritzberg i ett pressmeddelande från Skogssällskapet.