Girjas sameby har nu stängt merparten av sina jaktområden fram till mitten av september. Jägaren Anders Burman, Kiruna, ifrågasätter varför så stora områden stängs för jakt. Matti Berg, Girjas sameby, hävdar att det är nödvändigt på grund av renskötseln och sarvslakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Girjas sameby stoppar småviltsjakt på grund av renskötsel – lokala jägare kritiska

Girjas sameby har stängt större delen av sitt område i fjällen för småviltsjakt.
Jägare är besvikna och påpekar att samebyn lovade att det inte skulle bli försämringar för lokalbefolkningen efter Girjasdomen.

Åtta av tio jaktområden som Girjas sameby äger rätten att upplåta är nu stängda för småviltsjakt. Två områden, där en större delen är skogsmark, är öppna för jakt, men de attraktiva fjällområdena är stängda från 25 augusti till och med 14 september. Så var det även förra året.

Samebyar kan få rätt att upplåta älgjakten på statens mark

Många besvikna

Jägare i Kiruna är besvikna och påpekar att samebyn, som efter en dom i Högsta domstolen, har ensamrätt att upplåta jakten, lovade att det inte skulle bli försämringar för lokalbefolkningen.

Jägaren Anders Burman i Kiruna skriver på facebook: ”Blir förbannad, besviken, ledsen. Vi inom Norrbotten skulle inte bli drabbade var mantrat. Se så det blev…”

Norrbottens kommuner: Säkra allmänhetens tillgång till jakt och fiske på statens mark

”Står inte upp”

Även Daniel Widman, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, konstaterar att Girjas sameby inte står upp för det som man lovade jägarna, nämligen att Girjasdomen inte skulle medföra några försämringar för lokalbefolkningen.

– Det är endast boende i Norrbotten som kan lösa jakt- eller fiskekort på Girjas områden.
 Utflyttade jägare med rötter i Norrbotten får alltså inte jaga inom Girjas. Det är kortare jakttid eftersom jaktstarten är senare än i resten av länet. Det är en klar försämring sedan Girjas tog över, säger Daniel Widman och tillägger att avlysningar och begränsningar av jakttider ökar spänningar och spär på spekulationer om bakomliggande orsaker.

”Att det har kommit ut i media är väldigt olyckligt”

”Får positiv feedback”

Matti Berg, medlem i Girjas sameby, berättar att områdena är stängda för jakt på grund av renskötsel, i det här fallet sarvslakt.

– Hur jägarkåren upplever det får stå för dem. Jag får positiv feedback från jägare i Kiruna som tycker det är bra att premiären flyttas fram till dess riporna är fullvuxna. Det kanske handlar om vilken typ av jägare det är, om det är en jägare som jagar för att ta tillvara på viltet eller om det är en jägare som bara ser det som sport. Men det är spekulationer från min sida, säger Matti Berg.

Han tycker det är synd att jägarkåren generellt försöker underminera Girjasdomen.

– Vi försöker inte ens att prata ihop oss om hur man skulle kunna göra vettiga lokala förvaltningslösningar. Jägareförbundet verkar inte ha den viljan, utan tvärtom – man gör allt för att sabotera. Det är tråkigt.

 

Självklarhet

Matti Berg menar att det grundläggande för samebyn är att i första hand ha en fungerande renskötsel.

– Att skjuta på jakten till efter sarvslakten är därför en självklarhet för oss.

– Men varför stänga så stora områden, undrar Anders Burman. Vi skulle inte bli drabbade sa Girjas sameby, men det löftet var tydligen inget värt.

– Nu blir det tillåtet att jaga på Girjas områden från 15 september, vi kan ha snö då. Jag tror det är något annat som ligger bakom, säger Anders Burman.

Han tillägger att han välkomnar dialog med samebyarna.

 

”Måste komma framåt”

– Tyvärr har det blivit så infekterat, men vi ryms på fjället. Både jägare och renskötsel. Vi måste komma framåt och hitta lösningar och inte bara knyta näven i fickan. Med rätt människor i rätt forum kan man komma långt. En stor anledning till att vi bor här är friluftslivet, därför är de här avlysningarna väldigt tråkiga, säger Anders Burman.
Även en del områden norr om Girjas är stängda för småviltsjakt. Ett populärt område är stängt fram till mitten av oktober.

– Jag tror på dialog och en förklaring till varför så stora områden blir avlysta för jakt, säger Anders Burman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev