Det föreslås att till exempel älgjakt ska ge rätt till friskvårdsbidrag. Och visst kan det vara fysiskt krävande och hälsosamt att jaga älg. Foto: Kjell-Erik Moseid

Friskvårdsbidrag för jakt föreslås i motioner

Premium

I två av årets riksdagsmotioner föreslås att jakt och jaktskytte ska räknas in bland det som ger rätt till friskvårdsbidrag. Ett reglerat undantag skulle likställa exempelvis lerduveskytte med bågskytte som är en godkänd aktivitet, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD) i sin motion.

Jakt och jaktskytte är inte med på Skatteverkets lista över godkända aktiviteter för tillåtet friskvårdsbidrag. Det som ger högst 5.000 kronor i skattefritt bidrag till anställda, där även motion är en aktivitet.

Friskvård handlar om fysisk och psykisk hälsa och båda dessa kriterier täcks väl inom jakt och jaktskytte, skriver Ottosson i motionen.

Med tanke på att bågskytte är tillåtet, liksom sportfiske samt att starta hund på bruksprov bör också jakt och jaktskytte vara godkända aktiviteter, anser motionären.

Sten Bergheden (M) vill också han att jakt och skytte ska kunna ge friskvårdsbidrag. När golf, ridning och dynamiskt skytte har blivit godkända aktiviteter borde det också gälla jakt och skytte, en sysselsättning i nära harmoni med naturen och som ger mycket frisk luft, kondition och mental träning, skriver Bergheden.

 

Priser på jakt

Saila Quicklund (M) oroar sig i en motion över att kostnaden för att jaga på statens marker blir för höga för den enskilde jägaren. I Jämtlands län har man på senare år kraftigt höjt priserna för att jaga. Trots att prisbasbeloppet inte ändrats med mer än en procent har priserna för dygns- och årskort höjts betydligt mer.

Motionären föreslår därför att priserna för jakt på statens marker inte ska tillåtas stiga med mer än konsumentprisindex.

 

Säkerhet för hundar

Skyltar som informerar om att jakt pågår och att hundar kan förekomma på vägen bör undantas från förbudet mot skyltning på statliga vägar. Det skriver Erik Ottosson (M) som också föreslår att det ska bli tillåtet att komplettera sådana skyltar med blinkande ljus.

Löshundsjakten är en omistlig del av vårt kulturarv. Hundarna spelar också en avgörande roll för viltförvaltningen och de åtgärder som kan vidtas för att skydda hundar som kommer upp på vägar bör övervägas, skriver Ottosson.

Trafikverket bör därför få regeringens uppdrag att se över reglerna för när det ska vara tillåtet att varna bilister för att hundar kan förekomma på vägarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev