Publicerad 17 januari 2020 - 09:34

Foto: Johan11 / Mostphotos

Föste undan varg med benet – ansöker om skyddsjakt

Premium

”Vargen möter xx i skogen ovanför huset (100 meter). Den väjer inte undan så xx får fösa undan den med benet för att inte bli påsprungen.”
Det här är ett av skälen till att två olika skyddsjaktansökningar på varg skickats in till länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Citatet ovan kommer från en skyddsjaktansökan på en varg som springer omkring inne i byn Holmsveden. I ansökan står förnamnet på en person som redaktionen väljer att ersätta med xx.

Enligt ansökan har vargen vid upprepade tillfällen gått över gårdsplanen och den ska även ha befunnit sig två meter från en människa utan att för den skull bli rädd.

Enligt skyddsjaktansökan upplever sökanden psykisk stress, på grund av vargen, varje gång hon går utanför dörren. Vidare uppges att barn som sover i barnvagn utomhus alltid måste hållas under uppsikt samt att ungdjur som skulle ha varit utomhus hålls inne ”eftersom de rovdjursavvisande stängslen fungerar dåligt på vintern”.

”Om syftet är att minska vargskador bör stammen sänkas i vissa områden”

Trots att skyddsjaktansökan skickades in redan den 20 december har länsstyrelsen i Gävleborgs län fortfarande inte fattat beslut om ansökan.

 

Ingen skygghet för människan

I Mossbo strax söder om Alfta har boende också problem med varg och därför har det skickats in en skyddsjaktansökan på en varg även där. Enligt ansökan har vargen vid ett flertal tillfällen och under olika tider på dygnet gått intill trappen på ett bostadshus.

”Alla som har djur här i byn är oroliga eftersom den är så närgången och inte visar någon skygghet för människan”, står det i ansökan som skickades in till länsstyrelsen den 9 januari.
Inte heller här har myndigheten fattat något beslut ännu.

 

Vangrepp på människa

Enligt Viltskadecenters tumregler för skyddsjakt krävs att en varg angriper en människa för ett omedelbart skyddsjaktbeslut. Tumreglerna är inte juridiskt bindande men däremot rådgivande när länsstyrelsen ska fatta beslut om skyddsjakt på varg.

42 ansökningar om skyddsjakt – bara en varg fälld

Svensk Jakts unika granskning av skyddsjakt på varg i landet visar också att länsstyrelsen i Gävleborgs län är det mellansvenska län som står i särklass när det gäller att avslå skyddsjaktansökningar på varg.

 

Skärmavbild över inskickad vargspillning från södra Hälsingland sedan den 1 oktober. Källa: Rovbase

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram