Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ministern: Skyddsjakten på varg fungerar bra

I juni 2015 gav tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka hur skyddsjakten på varg kunde utvecklas. Vi lät landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svara på frågan varför inte regelverket ändrats?

– Naturvårdsverket bedömde att det inte fanns skäl att ändra varken författningar eller vägledning. Regeringen bedömde att utvecklandet kan åstadkommas inom ramen för gällande lagstiftning och praxis. Rapporten lades efter remittering till handlingarna, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

 

• Anser du att vi har en välfungerande skyddsjakt på varg i Mellansverige?

– Ja, myndigheterna fattar beslut skyndsamt och det finns ett skyndsamhetskrav för den domstol som prövar överklagade beslut.

Vargangrepp på människa krävs för omedelbar skyddsjakt

– Vid beslut om skyddsjakt måste tre förutsättningar vara uppfyllda: beslut om skyddsjakt ska leda till att allvarlig skada på exempelvis boskap förhindras, att det inte finns annan lämplig lösning än skyddsjakt och att beslut om skyddsjakt inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten. Om dessa tre kriterier sammantaget inte är uppfyllda kan myndigheten inte fatta ett beslut om skyddsjakt, menar Jennie Nilsson.

 

Läs mer

Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev