Varma, torra somrar påverkar älgar negativt på flera sätt, varnar SLU-forskare. Foto: Kenneth Johansson

Varma, torra somrar påverkar älgar negativt på flera sätt, varnar SLU-forskare. Foto: Kenneth Johansson

Forskare varnar: Klimatförändringar hotar Sveriges älgstam

Ett varmare och torrare klimat gör att det föds både färre och lättare älgar. Och älgstammen kan komma att försvinna från delar av södra Sverige. Det här framkommer i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Varma och torra somrar påverkar älgar negativt på flera sätt, menar SLU. Så snart det är varmare än 15 grader sommartid behöver älgen använda energi för att reglera sin kroppstemperatur. Samtidigt behöver älgen söka skugga dagtid, vilket begränsar möjligheterna att söka föda. Slutligen har fodret sämre näringsvärde under torra, varma somrar, vilket ytterligare begränsar älgen.

Klimatets påverkan på viltstammarna studeras

Fredrik Widemo.

– Älgens reproduktion verkar ha minskat med 20 till 25 procent på 20 år säger Fredrik Widemo, klövviltsforskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö, i pressmeddelandet.
Samtidigt har kalvvikterna minskat. Forskarna vid SLU såg en särskilt stor nedgång 2018, efter den extremt varma och torra sommaren.

– Även om det kan finnas flera bidragande orsaker till den försämrade reproduktionen, så talar allt för att klimatförändringarna har betydelse, säger Fredrik Widemo.

 

Flyttar till nya områden

I Nordamerika har älgstammens utbredning förskjutits norrut. I söder har älgen påverkats negativt av klimatförändringarna, och stammarna har minskat eller helt försvunnit. I norr har tillgången till foder i stället ökat, när trädgränsen förskjutits norrut. Därmed har älgen kunnat sprida sig till nya områden. I södra Sverige uppger SLU att vi ser motsvarande tendenser till att det går dåligt för älgarna, samtidigt som trädgränsen förskjuts i norr precis som i Nordamerika.

Därför hamnade inte älgen på rödlistan

Klimatmodellerna förutspår varmare och torrare somrar, samt varmare vintrar med mer nederbörd. Även förändringarna vintertid kan visa sig negativa för älgen, varnar SLU.

 

Minskad reproduktion

– Förändringarna sker gradvis och i början kommer vi se minskad reproduktion för älgen vissa år. Andra arter, som vildsvin och dovvilt, kommer förmodligen i stället att gynnas. Fortsätter klimatförändringarna så kommer vi så småningom få ett annat klövviltsamhälle i södra och mellersta Sverige. Kanske kommer vi även se effekter i norr, säger Fredrik Widemo.

 

Flyttar norrut?

Men kan det gå så långt att  älgarna överger södra Sverige och flyttar norrut, Ja, kanske, men inte från den ena dagen till den andra, menar SLU.

Älgkalvvikterna rasar i Götaland

– Det är inget som sker över en natt. När vi pratar om att älgen flyttar sig så menar vi älgen som art. Det kan handla om mönster som vi ser efter generationer. Stammen minskar och dör kanske ut på en plats men dyker upp på en annan. Det vi kan se i dag är att förutsättningarna för älgen blir sämre, en möjlig följd skulle kunna vara att älgstammar minskar och kanske försvinner från delar av södra Sverige om klimatförändringarna fortsätter, säger Fredrik Widemo i SLU:s pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev