Forskare vid SVA ska nu undersöka om svenska rådjur kan vara smittade med viruset som orsakar sjukdomen covid-19 hos människa. Foto: Kenneth Johansson

Forskare letar virus som smittar människa i rådjur

Kan rådjur vara en reservoar för viruset som orsakar sjukdomen covid-19? Frågan ska besvaras av SVA som ska undersöka prover från svenska rådjur som samlades in innan och under pandemin.

Forskningsprojektet vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska pågå under 2023, för att få svar på om rådjur kan fungera som en reservoar för viruset SARS-CoV-2, där det också kan uppstå nya varianter av viruset.

Hjort och människa

I Nordamerika har man i flera fall konstaterat att människa har smittat vitsvanshjort, som är närbesläktade med rådjuret. Viruset kan också smitta mellan hjortar.

Under året ska forskarna undersöka svalglymfknutor från rådjur som finns i SVA:s biobank, och som samlats in innan och under pandemin.

Ökad kunskap

– Vi vill få en bättre överblick över SARS-CoV-2, och se om det har förekommit hos rådjur i Sverige. Undersökningen bidrar till att vi får en ökad kunskap om sjukdomar hos rådjur, och det är viktigt när vi ska förvalta rådjursstammen och bedöma risker vid jakt och kontakt mellan rådjur och människa, säger Ellinor Spörndly-Nees, viltveterinär och forskare vid SVA i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev