SVA ber om jägarnas hjälp för att samla in avföringsprover från hjortvilt. Foto: Anders Jarnemo

SVA behöver jägarhjälp i forskningsprojekt

Statens veterinärmedicinska anstalt behöver jägarnas hjälp för att undersöka förekomsten av ehec-bakterier hos svenska hjortdjur. Insamlingen är en del i en större studie i ett europeiskt forskningsprogram.

Ehec-bakterier kan särskilt hos barn ge allvarliga magsjukdomar. Vanligt är att människor smittas genom livsmedel eller vid kontakt med nötkreatur, idisslare.

I Europa har det förekommit utbrott som kopplats till livsmedel från hjortdjur, men i ett pressmeddelande skriver SVA att man inte känner till något sådant ehec-fall i Sverige.

 

Stor studie

Trots det vill man nu undersöka förekomsten av ehec-bakterier hos hjortdjuren. Undersökningen är en del i ett stort forskningsprogram som genomförs på europeisk nivå, där bakterier från olika länder och djurslag ska jämföras.

Erik Ågren, SVA.
Foto: Lars-Henrik Andersson

– Man kan säga att det ligger vid sidan om vår ordinarie övervakning av sjukdomar hos vilt, men vi på viltsektionen är ändå inkopplade för att hjälpa till med kontakter och rutiner för insamlingen av prover, säger Erik Ågren på SVA:s viltsektion till Svensk Jakt.

 

Liten risk

Första steget i projektet är att samla in avföringsprover från hjortdjur i hägn och i det vilda. Om du som jägare vill bidra till forskningen kan du läsa mer om hur det går till här.

I projektet vill forskarna få svar på om det finns risk för att ehec-bakterier sprids från nötkreatur till hjortviltet. Likaså vill man undersöka risken för att människor smittas av bakterien från hjortdjuren.

 

God hygien

Erik Ågren hävdar dock att svenska jägare och konsumenter av viltkött inte behöver vara oroliga för att smittas av ehec-bakterier.

– Så länge jägarna har god handhygien och god slakthygien är risken mycket liten, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev