Utbrottet av coronavirus på landets minkfarmer har klingat av. Efter den 13 november har inga nya fall hittats. Foto: Kenneth Johansson

Inga nya fall av coronavirus hos svenska minkar

Pälsningen på svenska minkfarmer har avslutats. Samtliga besättningar har undersökts och inga nya fall av smittade djur har påträffats efter den 13 november.

Sedan början av november har sammanlagt 550.000 minkar avlivats på landets minkfarmer. Förra veckan avslutades den så kallade pälsningen.

– Efter pälsningen finns cirka 90.000 djur kvar. Jordbruksverkets bedömning är att risken för nya utbrott av Sars-CoV-2 på mink därmed är lägre, eftersom det är färre människor som kommer att gå in i besättningarna och man dessutom kan ha glesare bland djuren, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

 

Flera minkbesättningar smittade av coronavirus

Fortsatt övervakning

Den 23 oktober konstaterades det första fallet där mink smittats av coronavirus på en minkfarm i Blekinge. Provtagning har gjorts på alla farmer i Sverige, men efter den 13 november har inga nya fall hittats. Övervakningen kommer att fortsätta, med provtagning av de avelsdjur som finns kvar.

Jordbruksverket har infört restriktioner för alla minkfarmer i landet, som bland annat innebär att djur inte får flyttas utan tillstånd från Jordbruksverket.

Samtliga farmer ska isoleras.

 

Ska stoppas

– Syftet med restriktionerna är att förhindra smitta till minkarna och att smitta förs ut från besättningarna. Jordbruksverket har arbetat nära minknäringen för att säkra att alla vet vad restriktionerna innebär och hur de ska följas. Under förra veckan har vi även gjort tillsynsbesök på minkfarmer i Blekinge för att följa upp hur restriktionerna följs, säger Håkan Henrikson.

Av de smittade minkarna har ingen haft virus av samma variant som minkarna i danska minkfarmer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev