Coronaviruset fortsätter att sprida sig bland farmade minkar i Blekinge. Nu är tio besättningar konstaterat smittade. Foto: Kenneth Johansson

Flera minkbesättningar smittade av coronavirus

Premium

Ytterligare nio minkbesättningar har konstaterats smittade av Sars-CoV-2. Besättningarna finns i samma område i Blekinge som det första konstaterade fallet. Alla besättningar i området är provtagna.

Totalt handlar det om 18 minkbesättningar i Sölvesborgs kommun i Blekinge som har undersökts. Av dem är nu tio besättningar konstaterat smittade.

 

Coronavirus på svensk minkfarm men djuren avlivas inte

Inte förvånade

– Att närliggande besättningar drabbas är inte överraskande, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark. Vi vet också att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Det innebär att 80 procent av minkarna avlivas i närtid, och kvar finns då bara avelsdjur. Jordbruksverket har övervägt att liksom Danmark fatta beslut om att avliva alla farmade minkar i landet, men hänvisar till att situationen ser annorlunda ut.

 

Få besättningar

Sverige har en liten minknäring med relativt få företag och begränsat antal djur. Detta påverkar enligt Jordbruksverket risken för att det scenario man sett i Danmark ska upprepas också i Sverige.

Karl Ståhl, SVA.

– Vi följer läget noggrant och är beredda att ompröva vår bedömning. Vi för också en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten om hur smittspridningen hos svensk mink påverkar risken för folkhälsan i Sverige, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på SVA.

Erfarenheter från farmer i andra länder har visat att covid-19 hos personer i minkarnas närhet är den viktigaste och vanligaste smittkällan hos djuren. Personer med konstaterad covid-19 ska därför undvika kontakt med djuren.

 

Ingen risk

Samtliga minkbesättningar i Sverige har belagts med restriktioner för att skydda ytterligare minkar från smitta. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som talar för att den pågående smittspridningen bland människor påverkas av fynden hos minkar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev