Minkar har visat sig särskilt mottagliga för det nya coronaviruset. Foto: Kenneth Johansson

Coronavirus på svensk minkfarm men djuren avlivas inte

Det första svenska fallet av det nya coronaviruset hos mink har upptäckts på en minkfarm i Blekinge. Även personal som arbetar med djuren är smittad, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

De coronapositiva minkarna upptäcktes i den sjukdomsövervakning av Sars-CoV-2 som påbörjats av svenska minkar. Anledningen är utvecklingen i Nederländerna och Danmark, där ett stort antal minkbesättningar har bekräftats smittade av viruset.

I den nu konstaterat positiva besättningen, som ligger i Sölvesborgs kommun i Blekinge, har man sett en viss ökad dödlighet. I övrigt har djuren inte uppvisat några märkbara symtom på sjukdom.

Detta överensstämmer med erfarenheter från Nederländerna och Danmark, där majoriteten av smittade anläggningar identifierats genom sjukdomsövervakning som baserats på provtagning av självdöda djur.

 

Personal smittad

Det nya coronaviruset har också konstaterats hos personer som arbetar med djuren. I dagsläget är det inte fastställt om det finns något samband mellan smittan hos minkarna och smittan hos personerna på gården, även om detta kan antas. Erfarenheter från Nederländerna och Danmark visar att covid-19 hos personer i minkarnas närhet är den viktigaste och vanligaste källan till smitta hos djuren.

– De flesta minkar som smittas med viruset får vanligen bara en övergående och lindrig sjukdom. Vi ser i nuläget ingen anledning att avliva djuren i den smittade besättningen, men den är belagd med restriktioner för att förhindra smittspridning. Nu har dessa besättningar även i vanliga fall mycket bra smittskyddsrutiner, så det är snarast att se som en extra säkerhetsåtgärd. Vi följer också läget i Sveriges andra besättningar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

 

Sprids snabbt

Karl Ståhl. Foto: Göran Ekeberg

– När smittan väl etablerats i en besättning sprids den snabbt från djur till djur. Erfarenheter från Nederländerna och Danmark visar att det då också finns en risk att närliggande besättningar drabbas, även om smittvägarna ännu är oklara, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på SVA.

Minkfarmer i Sverige uppmanas att skicka in döda djur till SVA för provtagning och analys.

 

Flera studier

Sedan i våras har flera studier gjorts om djur som smittats av coronaviruset.

Två mindre studier i USA och Frankrike visar att en stor andel av de katter som bor tillsammans med covidsjuka människor utvecklar antikroppar. Katter har också i enskilda fall uppvisat mildare luftvägssymptom. Till skillnad från hundar så verkar katter även kunna smitta andra djur.

– Katter verkar mer mottagliga än hundar. Det finns också experimentella studier som visar att katter kan utsöndra viruset och smitta andra katter. Man har också spekulerat i att katter kan ha spelat en roll i att sprida smittan mellan minkfarmer, säger Karl Ståhl.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ingenting som talar för att covid-19-epidemin i Sverige påverkas av fynden hos minkar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev